Kommentar: Du får hvad du betaler for - eller ej

Giv dig selv og en softwareudvikler en julegave i år ved at betale for en app, en tjeneste eller et stykke software. Det er godt for os alle.

Du kan få mange apps for 100 kroner - men ikke mange kopper kaffe. Og hvad får du mest glæde af? (Foto: Anders Høeg Nissen © DR (Arkivfoto))

Jeg har gang i en løbende kampagne for at minde mig selv og andre om at betale for apps, software og tjenester.

Det gælder både abonnementer på musiktjenester, mobilspil til de ledige stunder, programpakker til computerarbejde og meget mere.

Og i denne søde give-gaver-tid er det måske ekstra passende at hive plastikkortet op af lommen og gøre en softwareudvikler glad ved at betale for hans eller hendes arbejde.

Det har både de og vi fortjent!

5 apps eller 1 kop kaffe?

Vi er nemlig slemme til at kræve, at programmer og apps skal være gratis, samtidig med at det jo en folkesport at beklage sig over alle reklamerne på nettet, i sit Facebookfeed, på YouTube og alle de andre steder vi får tilbud og annoncer smidt i hovedet.

Jeg har også utallige gange hørt folk brokke sig over at skulle give hele 6 eller (gisp!) 13 kroner for et mobilspil eller en app, mens de ingen problemer har med at betale 40 kroner eller mere for en kop lunken mælk med lidt koffein i en amerikansk kæde med underbetalte studenter bag disken.

Det hænger ganske enkelt ikke sammen - og det underminerer ikke bare udviklernes arbejde, det gør også dig selv sårbar.

Hvem betaler når det er gratis?

For et andet aspekt af problematikken er jo det kendte udtryk, at "hvis du ikke betaler for en vare, så er det DIG der er produktet."

Altså, hvis vi bruger gratis tjenester og apps, så er der en til vished grænsende sandsynlighed for at data om vores adfærd, køb, vaner og hverdag bliver indsamlet og solgt til folk der typisk bruger dem til at vise os annoncer og reklamer.

Nu er der jo ingen garanti for, at softwareudviklere og appfirmaer ikke indsamler data bare fordi man har betalt for deres produkt, men alt andet lige er der en bedre mulighed for at opbygge en balanceret økonomi hvis de bliver betalt direkte for deres arbejde, tror jeg.

På den måde kan der forhåbentlig skabes en hverdag der gør at firmaerne kan få en forretning til at hænge sammen, også uden at sælge data om deres brugere videre.

Hvis man synes pengepungen er presset her i årets sidste måned, så kunne man jo overveje at droppe bare ét af de mange overflødige stykker legetøj der bliver købt i hobetal til de i forvejen hyperstimulerede børn - og betale for et stykke software i stedet.

Facebook
Twitter