KOMMENTAR Lad robot-armen tage det hårde arbejde

Robotterne tager dit arbejde. Men så længe det er de kedelige opgaver derhjemme er det vel ok?

Baxter-botten har fået en lillebror, som snart kan hjælpe på værksteder - og måske derhjemme? (Foto: Anders Høeg Nissen)

Algoritmerne, der styrer vores liv, bliver stadigt mere avancerede.

Og robotterne, der udfører mange af de repetivive opgaver især på fabrikkerne, bliver stadig mere kapable og flytter tættere og tættere på vores hverdag.

Det kan godt være, at vi stadig kigger langt efter robot-butleren derhjemme, men robotstøvsugerne har allerede vist, at mere specialiserede hjælpere er på vej.

To nye robot-arme

Bare i denne uge er der blevet præsenteret to nye robotarme, der skal gøre det nemmere for især små produktionsvirksomheder og værksteder at udnytte de automatiseringsfordele, som ellers kun større fabrikker har høstet.

Og med et let omskrevet Simpsons-citat, så byder jeg robot-armene velkommen, så længe de tager det kedelige arbejde!

Jeg er nemlig ret sikker på, at robot-arme også kan finde en plads på køkkenbordet, bogstaveligt talt, og hjælpe med både madlavning og opvask - hvis de bliver billige nok.

Sawyer-armen er Baxter-bottens lillebror

Den første af de to nye robot-arme hedder Sawyer. Og hvis man synes det er lidt sært at give en robot-arm navn, så er det bare indtil man ser den.

Øverst på armen sidder der nemlig en lille skærm, der med en slags rudimentært "ansigt" på forbløffende vis formår at signalere alt fra venlig imødekommenhed til dyb forvirring.

Ansigtet har Sawyer lånt fra sin forgænger Baxter, som jeg "mødte" i Boston da firmaet Rethink Robotics præsenterede den tilbage i 2012.

Baxter er en skrig-orange robot med to arme, skærm-fjæs og en slags overkrop, placeret på en rulleplatform. Den har altså ingen ben, men kan nemt flyttes.

Baxter er nem at programmere enten ved enkle kommandoer på en tablet, eller ved simpelthen at flytte armene rundt og med klik på "hænderne" vise robotten hvad den skal gøre, hvadenten det nu er at sortere produkter eller lægge ting i kasser.

Industri-robotter til de små værksteder

Baxter var Rethinks forsøg på at lave en fleksibel, brugervenlig og relativt billig produktionsrobot.

Manden bag, robotforskeren Rodney Brooks, mente ligefrem at Baxter vil være med til at revolutionere og genoplive en skrantende amerikanske industri.

Ideen var - og er - at små produktionsvirksomheder med hjælp fra robotter kan lave små mængder af relativt billige varer, som i en vis grad er tilpasset forskellige kunders behov - på en måde som kinesiske fabrikker der laver millioner af varer måske ikke kan klare.

Nu har Rethink som nævnt annonceret Baxters lillebror Sawyer, der kun har én arm, og som er beregnet til at sidde fastmonteret.

På andre punkter overgår Sawyer dog sin forgænger. Den er lettere, lige under 20 kg, men kan alligevel løfte 4 kg, hvor Baxter kun kan klare 2,2 kg.

Og så har den næsten lige så lang rækkevidde som Baxter, der kan strække sig lige omkring 1 meter. Og ifølge Rethink er Sawyer ligeså nem at programmere.

Dansk firma lægger robot-arm med Sawyer

Vi kan dog også sagtens være med herhjemme.

Firmaet Universal Robots laver robot-arme, der måske ikke har et venligt ansigt på en skærm på toppen, men er mindst lige så kapable som de orange amerikaner-bots, og som oven i købet koster lidt mindre.

URs nyeste arm, letvægteren UR3 blev præsenteret i denne uge, og har ifølge firmaet selv flere fordele sammenlignet med sin større og tungere forgænger.

Den vejer kun 10 kg, hvor storebroren UR5 svinger sig op over 18 kg. Til gengæld kan den kun række en halv meter, hvor UR5 klarer 85 centimeter.

Sikker at arbejde sammen med

Noget af det smarte ved UR3 er i øvrigt, at armen så at sige kan føle sig frem langs en genstand eller en overflade, så man ikke behøver programmere dens bevægelser helt nøjagtigt.

I et miljø der ikke er kontrolleret helt præcist, som langs et stort industrielt samlebånd, så er dét en feature, der gør robot-armen langt mere egnet til at arbejde i rodede miljøer.

Samtidig kan armen indstilles, så selv et let tryk får den til at stoppe med det samme - på den måde minimerer man risikoen for at kolleger af kød og blod kommer til skade når de skal arbejde tæt sammen med robotterne.

Jeg tror på, at vi nok snart kan få robot-arme til at hjælpe med opvasken

Begge robot-armene er dog, selvom de er billige sammenlignet med store industrirobotter, næppe helt i hverdagsklassen endnu.

Sawyer kan købes for 29.000 dollars, eller omkring 200.000 danske kroner, mens UR3 koster "kun" 22.000 dollars, eller cirka 150.000 kroner.

Det er altså ikke lige noget man køber for at montere på køkkenbordet så Sawyer eller UR3 kan hjælpe med opvasken. Endnu.

For der er næppe tvivl om, at det går dén vej.

Det er funktioner som den intuitive programmering, fleksibiliteten og de menneskevenlige sikkerhedsfeatures der er tæt på at gøre armene parat til hverdagen.

I første omgang kommer robotterne selvfølgelig til at finde en plads i forskellige produktionsmiljøer, men derefter ser jeg frem til at få hjælp med at lægge tøj sammen eller med at hakke grøntsager (hvis jeg tør give skarpe genstande til Sawyer, UR3 eller deres efterfølgere).

Facebook
Twitter