KOMMENTAR Microsoft elsker sig selv

Båret frem af ægte entusiasme lykkedes Microsofts plan ved gårsdagens produkt-event til fulde. De overbeviste dem, der skal overbevise dig, om at du skal købe deres produkter.

Chefen for Microsoft Surface, Panos Panay, var så meget oppe at køre ved præsentationen af Microsofts nye computere tirsdag aften, at han nærmest var ved at selvantænde. (© Microsoft)

Da Microsoft i går præsenterede en række nye produkter ved en event i New York, forløb det, som den slags events altid gør. Og så alligevel ikke helt.

For det var virkelig tydeligt, at Microsoft havde valgt en særdeles offensiv strategi.

Microsofts folk på scenen var næsten i ekstase over de nye produkter, som blev vist frem foran en udvalgt skare af techjournalister. Særligt Panos Panay (chef for Surface) var særdeles tændt, og havde nærmest ild i øjnene.

Men selvom der var meget på spil både for Microsoft og for Panay personligt, så skal man ikke tage fejl af, hvad den slags events virkelige formål er.

Det der set udefra kan ligne en fremvisning af nye computere, er nemlig det billigste og mest kraftfulde marketingsfremstød, noget firma kan komme i nærheden af.

Det var 105 minutters koordineret teater, hvor gæsterne skal omvendes fra skeptikere til ambassadører for Microsofts produkter.

Og læser man om den oplevelse, som de fleste tilstedeværende journalister har formidlet videre, så lykkedes Microsoft i den grad med sit forehavende.

Microsofts produkter modtaget meget positivt

Den typiske reaktions-artikel i medierne går på, at Microsoft med sit nye line-up af produkter for alvor kan give Apple kamp til stregen.

Nogle mener endda, at Apples iPad Pro ser fjollet ud i sammenligning med de kombinerede Surface tablets/pc'er, som Microsoft mener er fremtiden.

Det er artikler som disse, som kan være med til at rykke markedsandele, og i sidste ende gøre en forskel på milliarder af dollars på bundlinjen.

For det handler om at kunne etablere en fortælling, som kan sprede sig via (tech)medier og senere hen som 'word of mouth' mellem almindelige brugere.

Det er en disciplin Apple i mange år har været uofficielle verdenmestre i - oprindeligt iscenesat og fremført af den nu afdøde Steve Jobs.

I går var det så Microsofts nye direktør, Satya Nadella, der havde orkestreret Microsofts nok mest succesfulde produktlancering i årevis. Men det lykkedes kun, fordi der bag de mange superlativer om egne produkter - og hvordan de var bedre end Apples - gemte sig en sammenhængende idé og et personligt engagement, som virkede troværdigt.

Nadellas Microsoft er troværdigt

Nadellas forgænger, den nærmest maniske Steve Ballmer, har for mig altid fremstået som ærketypen på en brugtvognsforhandler. Jeg har ganske enkelt ikke troet på de ord, der kom ud af mandens mund.

Og det er netop det, som er så afgørende, når de store tech-giganter indbyder til presse-komsammen, uanset om journalisterne er fysisk til stede, eller om de følger med på en live-transmission.

Tror journalisterne på de personer, der står på scenen? Tror de på fortællingen om, hvordan vi smartest får vores digitale liv til at hænge sammen? Og vigtigst af alt, får de lyst til at få fingre i produkterne?

Kigger man på mediernes dækning af gårsdagens event, er svaret på disse spørgsmål 'Ja'.

Flere journalister, der normalt boltrer sig med en MacBook Air under armen og en iPhone 6s eller Galaxy Note i lommen, luskede væk, med en oprigtig lyst til at få fingre i en Surface Book (ja, det hedder den virkelig) og flere giver udtryk for, at de måske endda også vil give en Windows 10-telefon chancen.

Den altovervejende positive modtagelse af Microsofts nye produkter, kan kun beskrives som en sejr for giganten, der blev underdog, og som nu med Nadella ved roret prøver at rejse sig igen.

Grunden til at det lykkedes er egentlig ret simpel.

Den oprigtige entusiasme, som i særdeleshed Panos Panay lagde for dagen i går, kan bare ikke fakes. Og vi ved allesammen, at ægte begejstring smitter - også selvom Panay bevæger sig lige til kanten, hvor det bliver for meget.

Hardware og software skal spille maksimalt sammen

Da Nadella til sidst selv gik på scenen, gentog han Microsofts nye mantra:

"Vi vil gerne flytte vores brugere fra at have behov for Windows til at vælge Windows og til at elske Windows".

Og for at kunne elske Windows (hvis nogen nogensinde kommer til at elske et styresystem), skal der nogle dimser til, som folk har lyst til at bruge.

For man kan ikke komme uden om, at det er sammenhængen mellem gennemarbejdet hardware og software i en samlet pakke (som Steve Jobs altid har prædiket), der giver den bedste brugeroplevelse.

Microsoft har måtte konstatere, at deres normale partnere ikke har været i stand til at udvikle disse hardwareprodukter, så for at svinge sig op på Apples niveau, har de simpelthen valgt at lave produkterne selv.

Og tror man på den fortælling, som Microsoft nøje havde konstrueret, så er de ikke bare på niveau med, men over deres konkurrenter fra Californien.

Microsoft elsker sig selv

"Man skal elske sig selv, for at kunne elske andre", er der vist et ordsprog, der siger.

Og det er egentlig meget præcist det, der indrammer Satya Nadellas nye Microsoft.

Han tror nok på egne evner, til at han i sidste måned sendte sine folk på scenen til Apples event, for at vise hvor godt Microsoft Office kører på den kommende iPad Pro.

Han er ikke nervøs for selv at blive set med en iPhone. Han lader Microsofts apps udkomme på konkurrenternes platforme, inden de kommer til Windows.

Men det var troen på, at egne evner til fulde matcher konkurrenternes - og ambitionen om at overbevise resten af verden om, at det er tilfældet - der kom til udtryk i går.

Microsofts folk på scenen elskede virkelig de produkter de viste frem. De mente helt ærligt, at deres nye computere er de bedste, man kan købe for penge.

Den oprigtighed skinnede så tydeligt igennem, at mange medier blev overbevist om, at Microsoft nok har fat i et eller andet med deres lidt anderledes tilgang til, hvad en computer og telefon skal kunne.

Og således er fortællingen om, at Microsoft er tilbage så småt begyndt. Og hvis først den fortælling begynder at fange an, så begynder brugerne at fortælle hinanden det. Og så begynder Microsoft-toget for alvor at trille.

Ingen ved endnu, om Microsoft blot har spillet en plade, eller om produkterne rent faktisk er så gode, som de påstår. Det bliver vi først klogere på, når nogen har haft mulighed for at teste dem i virkeligheden, og de rigtige anmeldelser begynder at tikke ind.

Men det kan ikke rokke en tøddel ved, at de er meget glade i Microsofts hovedkvarter i Redmond i dag.