KOMMENTAR Podcasts er hot stuff!

Podcasts er den perfekte måde at få nyheder og oplevelser og historier direkte i ørerne, hvor og hvornår du har lyst!

(Foto: Anders Høeg Nissen)

Det er efterhånden over 10 år siden fænomenet podcasting dukkede op som en ny og anderledes måde at producere, dele og lytte lyd og radio på.

Der er sket meget siden dengang, men for tiden oplever podcasting lidt af en genopblomstring, med masser af nye lyttetilbud, nye apps - og måske også nyt håb om at kunne tjene penge på at lave "private radiostationer."

Det varmer mit hjerte - og mine ører!

Jeg har altid været glad for radio, og med podcasting har jeg fået mulighed til at lytte langt flere forskellige typer af lydproduktioner, fra store og små, og fra hele verden.

Det er oven i købet blevet meget nemmere at lytte vores egne programmer her på stationen, nu hvor man ikke længere hænger på en bestemt kanal og et bestemt tidspunkt.

Da podcasting dukkede frem omkring 2004 hed det også audioblogging, fordi det netop var mere i familie med skrevne weblogs end med traditionel radio - men snart blev fænomenet døbt podcasts, bla. fordi det meget ofte blev lyttet på Apples iPods.

Mange forskellige former og masser af indhold

Siden har både private og professionelle meldt sig under fanerne, og man kan finde tusinder og atter tusinder af podcasts om stort set alt i hele verden - fra globale nyheder til fluefiskeri. Og så er der selvfølgelig også podcasts om podcasts.

Nogle podcasts er personlige kommentarer, optaget på mobiltelefon og varer bare et par minutter, andre er gennemproduceret radiokunst af mange timers varighed - og atter andre er som nævnt "almindelig radio" fra etablerede organisationer som fx DR.

Nåja, og så er der også mange video-podcasts, selvom det altid har udfordret mig lidt - jeg tænker altså stadig på podcasts som lyd. Men der er med andre ord podcasts for enhver smag og til enhver lejlighed.

Den store podcast-revival er igang

For tiden er der meget hopla om genopblomstringen af podcasts, bla. foranlediget af den amerikanske produktion Serial fra National Public Radio (NPR).

Serien, der undersøger en gammel mordsag for at finde ud af om den dømte i virkeligheden er uskyldig, har fået masser af omtale, og blev på kort tid den mest lyttede podcast i det meste af verden.

Men der er mange andre på bane, og der dukker hele tiden nye podcasts og ligefrem nye podcast-netværk op. Vi har også selv her på redaktionen netop lanceret BitBodegaen, en ugentlig podcast med tilbageblik på de vigtigste og mærkeligste nyheder, apps og tjenester i teknologiens verden.

Noget mere ambitiøst forløb det dog, da den tidligere NPR-vært Alex Blumberg lancerede podcasten StartUp med visioner om netop at blive et podcastnetværk. Han har løbende dokumenteret sine anstrengelser med at få dén forretning på skinner, inklusive decideret pinlige samtaler med mildest talt skeptiske investorer.

Podcast-forretningen er også ved at komme på skinner

Andre steder er der dog allerede nogenlunde gang i forretningen med både annoncer, sponsorer og crowdfunding-financiering. Jeg kender mest til de tech-orienterede, men bare her finder man fx Electric Shadow Network, 5by5, TWIT og relay.fm, for bare at nævne en lille håndfuld.

Guardian skrev sidste efterår en fin artikel om især økonomien bag, og hvordan lyttertallet ifølge analysefirmaet RawVoice er steget fra 25 mio til 75 mio lyttere om måneden (oktober 2014), hvilket også har ført med sig, at firmaer i væsentlig højere grad er parate til at sponsorere podcasts.

Omvendt betyder det så, at man nu har skullet vænne sig til mange lange reklamesnakke som en del af sin lytning...

Podcasts er det nye sort - også i Danmark!

Herhjemme har vi også oplevet en del nye podcasts på det seneste, men så vidt jeg ved mangler vi stadig en "podcast-station" med en større portefølje af forskellige programmer og værter, og økonomisk har vi også en del udfordringer, bla. fordi vi er et meget lille sprogområde, og radioreklamer når nok stadig flere i den rigtige radio.

Jeg håber dog - og er egentlig ikke i tvivl om - at den gode udvikling fortsætter, også i Danmark.

Der kommer hele tiden nye talenter på banen, og i en verden hvor vi generelt flytter os mod en demokratisering af medierne, og hvor vi i øvrigt er vænnet til at kunne lytte og se hvad vi vil, hvor og hvornår vi vil, så er podcasting et fænomen i fuld fart!

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter