Kommentar: Skal du droppe Dropbox?

Udnævnelsen af Condoleeza Rice som bestyrelsesmedlem har fået mange til at opsige deres abonnement på cloudtjenesten.

Dropbox er temmelig integreret i min dagligdag, men hvad siger moralen?

Jeg tilbragte det meste af lørdag eftermiddag i noget af et dilemma. Spørgsmålet var, om jeg skulle droppe cloudtjenesten Dropbox eller ej?

Sagen er nemlig den, at tidligere udenrigsminister og sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice netop er trådt ind som bestyrelsesmedlem i den ultrapopulære og allestedsnærværende synkroniseringstjeneste.

Ex-minister skaber ballade blandt brugerne

Nu har jeg ikke for vane at se alt for nøje på organisationsdiagrammer når jeg vælger apps, software eller webtjenester, men det er der åbenbart mange andre der gør.

For så snart nyheden var sluppet ud begyndte folk at råbe op - og mange truede med at opsige deres abonnement og forlade Dropbox.

Det er jo ikke til at sige hvor mange der har ladet handling følge ord, men det skabte en masse diskussion og debat i weekenden, og så web-prominente skikkelser som BoingBoings Mark Frauenfelder annoncerede at han ville slette sin Dropbox-konto med det samme.

Med krig, tortur og overvågning i baggagen

Condoleeza Rice spillede nemlig en helt central rolle i USAs beslutning om at gå i krig med Irak, og har i følge aktivist-sitet www.drop-dropbox.com også stået bag både torturlovgivning og aflytningstilladelser.

Især det sidste er særligt ironisk. Altså at en kvinde, der tidligere har advokeret for myndighedernes ret til at snuse i borgernes private affærer, nu sidder i bestyrelsen for et firma der i dén grad har lovet at holde snitterne fra deres brugeres filer…

Dropbox selv var dog ikke sene til at forsvare beslutningen på deres blog, og lover at holde fast i principperne.

Hvad er alternativerne?

Hvorom alting er, så gik min lørdag altså mestendels med at researche på alternative synkroniseringstjenester.

Der er mange derude - Google Drive, Box, OneDrive, MediaFire, Copy, BitTorrent Sync, SpiderOak og Tresorit, for nu bare at nævne et par stykker.

Og de har allesammen forskellige funktioner, abonnements-strukturer, lagerstørrelser og apps. En regulær jungle, skulle jeg hilse og sige.

Og det bliver jo ikke mindre kompliceret af, at man altså nu også skal til at se på hvem der står bag tjenesterne…

Jeg BURDE opsige mit abonnement, men...

Jeg ville elske at have ryggrad til at foretage det politisk konsekvente valg og sige farvel til Dropbox på et øjeblik, men i praksis er tjenesten blevet så integreret i min hverdag, at det næsten vil føles som at miste en arm.

Det er ikke fordi man ikke kan få billigere plads andre steder, eller at Dropbox's apps og website er det bedst designede i verden. De tilbyder heller ikke bedre brugerbetingelser, support eller revolutionerende funktioner.

Den primære grund til at jeg ikke kunne få mig selv til at kappe forbindelsen med det samme er at Dropbox er virkelig velintegreret både på mine computere, mine mobile apparater og på nettets mange tjenester.

Der er adskillige apps, der synkroniserer deres data via min Dropbox, mine billeder bliver automatisk uploadet, og det er supernemt at dele mapper og filer, og lave fælles lager med kolleger, familie og venner.

På Dropbox-orlov i to uger

Personligt endte jeg dog i weekenden i det moralsk slatne kompromis med mig selv, at jeg lige ser tiden an. Det er ikke en rar erkendelse, men i dette tilfælde vandt bekvemmeligheden altså over principperne.

Det fører dog så til spørgsmålet om, hvad der så egentlig skulle til for at få mig til at droppe Dropbox? Og svaret må så blive, at det nok skulle være George W. Bush selv, der var blevet medlem af bestyrelsen - eller at jeg skal finde et alternativ der tilbyder en tilsvarende løsning, til en tilsvarende pris, som er lige så nem at bruge og lige så integreret i min hverdag som Dropbox.

Præcis hvilken tjeneste dét så er, ved jeg ikke endnu.

Men jeg lover hermed at vælge tre potentielle alternativer i løbet af påsken, og så forsøge at leve uden min Dropbox i 14 dage for at finde ud af, om jeg kan tage den (måske) rigtige principbeslutning.

Stay tuned.

Facebook
Twitter