Da jeg for præcis syv måneder siden testede appen Hyperlapse - en app der kan lave timelapse-videoer - måtte jeg give mig selv en offentlig kindhest.
For jeg havde optaget videoen på den helt forkerte led, hvilket vil sige med telefonen holdt på højkant.
Optagelsen blev lavet med telefonen i hånden, mens jeg cyklede, og da videoen forlod mobilen og endte i en artikel på en pc, så blev den helt smal og fyldte kun det midterste af skærmen. Det havde jeg jo ikke tænkt på...
Men syv måneder er jo en evighed i vores digitale tidsalder, og fra jeg dengang, hvor jeg måtte undskylde for min sløsede omgang med videoformatet, så er tingene i bogstaveligste forstand blevet vendt på hovedet. Altsammen drevet af mobilernes konstant frembrusende hærgen.
Fra kvadratisk til højkant
YouTube var i en årrække de facto lig med video på nettet, men så kom i 2013 først Vine og kort tid efter Instagram og gjorde det populært at publicere små videoer optaget lige nu og her. Begge apps gør brug af et kvadratisk format, hvilket gør, at det er helt uproblematisk at optage på den høje led.
Snapchat valgte derimod at gå fuld skærm med deres video, og da appen kun findes på mobil, ja så fungerede det høje videoformat jo fint. Og så var stilen ligesom lagt.
Det er nu så integreret, at mega-medier, som CNN, MTV og National Geographic, der leverer indhold til Snapchats Discover-funktion, naturligvis producerer deres indhold på den modsatte led af hvad, de producerer til TV.
De seneste par uger er internettet så gået mere eller mindre amok over to live video streaming apps - Meerkat og Periscope - som gør os alle til live videoreportere.
Begge opererer som Snapchat med video på højkant - naturligvis fristes man til at sige.
En hånd er bedre end to
I takt med at flere flere apps bliver ‘mobile only’, er der ikke behov for det brede format for at fylde skærmen ud.
Men da skærmen jo virker på begge leder, er der faktisk en helt særlig grund til at billedet har vendt sig om - nemlig den fysiske udformning af vores smartphones.
Video på højkant kan både optages og konsumeres med én hånd. Video i det mere traditionelle 16:9 format kræver oftest to hænder.
Hvem er kikset nu?
Video i højformat er altså seneste eksempel på, hvordan vores vaner bliver vendt op og ned baseret på noget så lavpraktisk som skærmstørrelse og fysisk form.
Det der for kort tid siden var det mest kiksede man kunne komme til at gøre - nemlig at optage video på den forkerte led - er nu blevet måden, man gør det på.
Faktisk er det blevet vendt så meget på hovedet, at jeg i går måtte tage mig til hovedet, da et af de mest hypede techmedier streamede en video via Periscope, der vendte helt forkert - nemlig i det gode gamle bredformat.
Men alt forladt - det kan jo ske for selv de bedste.