Kontroversiel taxa-tjeneste i ilden i USA og Frankrig

To markante sager ramte Uber denne uge. I USA må selskabet betale en millionbøde for et oversolgt sikkerhedsgebyr, i Frankrig kan to direktører ende i fængsel.

Forleden protesterede Londons taxachauffører mod Uber. I Frankrig er to Uber-direktører for retten og i USA må selskabet betale en millionbøde (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Mens der fortsat ikke er klarhed over lovligheden af Uber i Danmark, fortsætter den kontroversielle taxatjeneste Uber med at få røg i udlandet.

Uber, der estimeres at være op mod 450 milliarder kroner værd, indgik torsdag forlig i en amerikansk sag, hvor 25 millioner Uber-brugere nu kan se frem til at modtage en cirka en rund femmer.

Erstatningen kompenserer for den dollar, som Uber i en periode i 2014 lagde oven i prisen for turen - og som angiveligt var et sikkerhedsgebyr, der var betaling for Ubers baggrundstjek af chaufføren.

Gebyret gør ikke turen sikker

Anklagen i sagen lød, at Uber giver falsk tryghed, når den omtalte dollar reelt ikke gør turen mere sikker. Uber ændrede efter nogen tid ordlyden fra 'gebyr for sikker tur' til 'bookinggebyr'

Forliget betyder, at Uber skal betale i alt 28,5 mio. dollars - altså små 188 mio. kroner, tilbage til kunderne, der imidlertid er så talrige, at de ender med at modtage godt 5,25 kroner.

Det skriver New York Times.

Ubers mest kontroversielle produkt hedder her til lands UberPOP, hvor chaufførerne er privatbilister, der kører rundt i deres egne biler.

Chaufførerne har ikke nødvendigvis kørekort til taxakørsel. Når de melder sig til at køre for Uber, udfører selskabet et ikke-nærmere defineret sikkerhedstjek, og det er dette sikkerhedstjek, der udløste gebyret i USA.

Franske direktører risikerer fængsel

Imens Uber indgik forlig i retten i Californien torsdag, var selskabet også for retten i Paris, hvor to Uber-direktører skulle forklare sig i en sag om selvsamme UberPOP.

Frankrig har reageret skarpt på UberPOP-tjenesten, men den er stadig i drift landet.

De to direktører tiltales for at hverve chauffører til ulovlig taxa-kørsel, og for ulovligt at indsamle, behandle og opbevare persondata om franskmænd og flere andre forhold. Straframmen i sagen er fem års fængsel, samt bøder - men også Uber selv risikerer bøder i sagen, skriver flere medier.

UberPOP-tjenesten er allerede blevet forbudt i Frankrig, men kører videre, mens sagen står på. Politiet har dog delt bøder ud til flere chauffører. De franske taxachaufførers forbund har krævet 100 mio. euro i erstatning for deres tab, på grund af Uber.

Højlydte protester

Uber er tidligere blevet sat på porten i flere lande, men i Frankrig har sagen været særligt højlydt, fordi også den franske præsident har blandet sig og krævet Uber smidt ud. Det skete efter lammende demonstrationer fra taxachauffører, der demonstrerer imod unfair konkurrence.

Den amerikanske tjeneste fungerer som taxa-central, taxameter og betalingsløsning, men Uber ansætter ikke selv chauffører, og selskabet kalder sig selv en samkørselstjeneste, selv om chaufførerne tjener penge på kørslen.

Den franske sag er berammet til to dage, men der kan gå uger, inden der falder dom