Kraftig advarsel om tech-aktieboble

Pengemand og tech-investor Bill Gurley rejser igen advarselsflaget: Vurderingerne af de nye tech-selskaber er for høje, kriser kan være på vej.

Ny venturekapitalist rejser nu advarselsflaget over høje prissætninger. (Foto: © ANDREW BURTON, Scanpix)

Er der en tech-aktieboble eller ej ? Er det realistisk at taxa-appen Uber er over 300 milliarder kroner værd, at Snapchat skal koste over 100 milliarder kroner, når selskabet ikke tjener penge. Og hvornår er vild vækst mere værd end evnen til at tjene penge ?

Debatten om en mulig ny dotcom-boble blusser nu op igen, efter at venturekapitalisten Bill Gurley, der har investeret penge i stribevis af tech-virksomheder, har tændt den røde advarselslampe i mediet re/code og på sin egen Twitter-profil.

Gurleys advarsler om alt for høje vurderinger af flere af Silicon Valleys vækstvirksomheder, kommer efter at både de amerikanske og kinesiske tech-aktier den senere tid har fået en hård medfart på børserne. Tidligere har både dotcom-rigmanden Mark Cuban og sågar Snapchat-stifter Evan Spiegel og flere andre kommet med tilsvarende udmeldinger.

Afslutning af en cyklus

- Vi er måske ved at nærme os afslutningen på en cyklus, hvor vækst vurderes at være mere værd, end evnen til at tjene penge, skrev Gurley i en serie af tweets, hvor han argumenter for, at fokus er ved at skifte, Han spørger retorisk, hvor mange vækstvirksomheder, der er i stand til at opnå sorte tal med de penge, de indtil videre har rejst fra investorer.

Gurley adresserer især de såkaldte Unicorns - en betegnelse for opstartsvirksomheder, der er mere end en milliard dollars værd, men som ofte har et gabende hul i bunden af pengekassen, og jævnligt må rejse ny kapital for at have penge til drift og udvikling.

Flere tech-aktier har den senere tid får eftertrykkelige prygl på børserne. Blandt andet er Twitter-aktien indtil videre faldet 27 procent i år, selv om den i forvejen lå tungt.

Det var netop bekymringer omkring Twitters vækst og evne til at tjene penge, der tidligere på sommeren fik kursen til at høvle ned.

Risiko-boble

En anden investor, rigmanden Mark Cuban har tidligere peget på, at den nuværende dotcom-boble snarere er at betragte som en risiko-boble, der kan være værre end den aktieboble, der opstod omkring årtusindeskiftet.

Cuban pegede i den forbindelse på det forhold, at mange af de mest værdifulde selskaber slet ikke er børsnoterede, men derimod er forblevet på investorernes hænder, hvorfor situationen kan være uoverskuelig, hvis læsset begynder at skride.

Mest opsigtsvækkende var det imidlertid, da Evan Spiegel, der er stifter af en af de mest værdifulde Unicorns, Snapchat, i et interview med re/code i maj forklarede, at også han tror på en kommende korrektion.

Spiegel pegede på, at folk investerer for risikabelt, og at det er den lette adgang til penge med meget lav rente, der har skabt situationen.