Kugleformet drone vinder million-dollar pris

Schweizere vinder stor konkurrence med en drone der øger sikkerheden for mennesker.

Den kugleformede drone, Gimball, kan støde ind i vægge og mennesker, uden at hverken drone eller folk kommer til skade. (© Flyability)

En lille letvægtsdrone som kan flyve ind i ting uden at blive slået ud af kurs og som kan flyve ind i mennesker, uden at de kommer til skade.

Sådan lyder projektbeskrivelsen fra det schweiziske firma Flyability, som med deres kugleformede drone ‘Gimball’ netop har vundet førstepræmien og 1 million dollars i dronekonkurrencen “Drones for good”.

Gimball er særligt udviklet til eftersøgninger af mennesker (search & rescue), typisk inde i bygninger hvor det kan være farligt eller langsommeligt for almindeligt redningsmandskab at skulle gå ind.

Flyvende robotter skal ikke skade mennesker

I projekt-videoen, som præsenterer Gimball, forklarer teamlederen Patrick Thevoz om de problemer, som deres drone løser.

- Flyvende robotter bliver nødt til at holde sig på afstand af bygningsdele, for ikke at crashe. Og flyvende robotter udgør en sikkerhedsrisiko for mennesker.

- Vi kan ikke lokalisere ofre, med en robot der kan skade dem. Det er det vi vil ændre, forklarer han.

Derfor har hans team fundet på at bygge dronen ind i noget der ligner en bold, således at rotorbladene hverken kommer i kontakt med genstande eller mennesker.

Verdens første kollissions-tolerante robot

De schweiziske droneudviklere nævner flere specifikke områder, hvor deres opfindelse vil kunne gøre stor gavn. Fx inde i røgfyldte bygninger, i bygninger hvor der er sket et kemikalieudslip, eller i bygninger der muligvis er ved at styrte sammen.

- I disse situationer er sikkerheden altafgørende, og kollisioner vil være umulige at undgå.

- Det er derfor vi udviklede Gimball, siger Thevoz, der kalder dronen for “verdens første kollissions-tolerante robot”.

Danskere deltog også

Konkurrencen ‘Drones for Good’ løb af stablen i De Forenede Arabiske Emirater, og var udskrevet af landets regering, i forsøget på at vende den negative omtale, som droneteknologien, ifølge regeringen, ofte bliver mødt med.

Det schweiziske firma vandt konkurrencen foran 39 andre deltagere, blandt andet et dansk hold, fra den århusianske virksomhed Redia.

Det danske bud var designet til at skabe levende film til brug i digitale formidlingsløsninger til bl.a. kultur- og oplevelsesinstitutioner. Danskerne beskriver selv styrken ved deres projekt således:

- Teknologien er unik, fordi der kan optages video i alle retninger fra dronen (sfæriske panorama). Når først optagelserne er lavet, kan de senere gengives på eksemeplvis en hjemmeside, med 3D-briller, i en app eller i en interaktiv kikkert, som Redia også har udviklet, skriver firmaet i en pressemeddelelse.