Kunstig intelligens "læser" tanker

Maskinerne kan bruge hjernescanninger til at hjælpe med at udregne, hvad vi tænker.

Hjernens mysterier er ved at blive afdækket. Nyt studie gør det muligt at udregne, hvad de medvirkende tænker. (Foto: Lars Møller © Scanpix)

På Carnegie Mellon University er forskere kommet et skridt nærmere på at læse tanker. Det skriver forskerne i et nyt studie publiceret i “Human Brain Mapping”.

Holdet, der er ledet af Marcel Just fra samme universitet, har vist, at man ved at scanne de medvirkendes hjerne kan bruge maskinlæring til at udregne, hvad en person tænker.

Studiet er lavet i samarbejde med Intelligence Advanced Research Project Activity, der investerer i avanceret forskning, som kan hjælpe det amerikanske efterretningsvæsen.

Maskinerne læser tankerne

Tidligere studier fra samme forskerhold har vist, at når vi tænker på kendte objekter som bananer eller en hammer, fremkalder det specifikke mønstre i hjernen. Ikke kun i den del af hjernen, der har med objektet at gøre, men også i de dele af hjernen, der er tilknyttet relaterede handlinger til objektet. For eksempel hvordan man holder eller spiser en banan.

Ved at måle hjernens reaktioner på 239 forskellige sætninger ud af 240 og måle forandringerne i hjernen, kunne holdets nye system udregne, hvad meningen af den manglende 240. sætning var, ved at se på hjernens reaktion.

Samtidig kunne systemet udregne, hvilket mønster de medvirkendes hjerner ville vise, når det blev præsenteret for en sætning.

Hvad, der måske var endnu mere interessant var, at det ikke var ordene i sig selv, som hjernen reagerede på, men i stedet ordenes betydning. Så “tankelæsningen” fungererede uafhængigt af sprog. Hjernens reaktion på at spise en banan var den samme, selvom man talte spansk eller dansk.

Facebook
Twitter