Kunstig rottehjerne kan give os supermobiler

IBM har udviklet en chip, der er baseret på en hjerne.

IBM's TrueNorth chip-teknologi kan på sigt gøre mobiler langt bedre til at genkende genstande og ansigter. (© IBM)

I seks år har IBM arbejdet på en chip, som er inspireret af den måde, en hjerne fungerer på.

Nu har de offentliggjort den seneste udgave af chippen, som de kalder TrueNorth. Og selv om den ikke er en decideret digital hjerne, kan den gøre blandt andet mobiltelefoner til de rene bærbare supercomputere - engang i fremtiden i hvert fald.

Systemet, der blev vist frem på en konference for nylig, bruger modulærbare chips, der fungerer som neuroner.

Ved at strikke de modulære chips sammen kan forskerne konstruere noget, der minder om et kunstigt neuralt netværk - en hjerne.

Bruges til ansigtsgenkendelse

IBM's nyeste version har omkring 48 millioner forbindelser, hvilket cirka svarer til antallet af neuroner i en rottehjerne.

Den ledende forsker på TrueNorth-chippen, Dharmendra Modha, understreger dog, at chippen ikke kan sammenlignes med en rigtig rottehjerne.

- Vi har ikke bygget en hjerne. Vi har bygget en computer, der er inspireret af hjernen, skriver han på IBM Research's hjemmeside.

Men chippen kan noget, som minder om den måde, vores hjerne arbejder på.

TrueNorth-systemerne er nemlig designet til at køre såkaldte deep learning algoritmer, der fx kan lære at genkende billeder og ansigter og oversætte sprog mere korrekt.

Facebook bruger allerede lignende systemer, men en TrueNorth-chip skulle ifølge IBM kunne levere de samme resultater som store datacentre for en fraktion af deres strømforbrug og plads.

TrueNorth chippen har 5,4 milliarder transistorer, men den bruger kun 70 milliwatt. Til sammenligning bruger en moderne chip med omkring 1,5 milliarder transistorer op til 150 watt.

Kan teoretisk ende i mobiler

Det lave strømforbrug kan betyde, at TrueNorth-chippen teoretisk set kan ende i mobiltelefoner.

Chippens evne til at bruge deep learning kan gøre det muligt for blandt andet mobiltelefoner at afvikle software, som billede- og ansigtsgenkendelse og oversættelsesprogrammer uden at skulle have fat i datacentres regnekraft gennem skyen.

Chippen er dog langt fra klar til at komme på markedet.

IBM's Dharmendra Modha mener også, at det er for tidligt.

- Vi forsøger at lægge fundamentet for afgørende forandringer, siger han til Wired.