Kunstig uintelligens: Amazons Alexa køber dukkehuse af sig selv

En familie fik pludselig et dukkehus tilsendt, som enheden havde bestilt.

Den digital assistent, Alexa, kan blandt andet bestille pizza og vælge din musik. (© Amazon.com)

Et af vinterens hits i julesalget var den højtavancerede digitale dingenot Amazon Echo, der solgte millioner af enheder på tværs af kloden. Amazon Echo er tænkt som husets centrale enhed, hvor man kan tale med den digitale assistent Alexa og fx. bede hende om at spille musik på Spotify eller bestille pizza hos Domino's.

Men Alexa udviser måske lidt flere nykker end Amazon havde planlagt, og hvad godt er, fordi ”hun” opfanger langt mere, end hun egentlig burde. Det skaber upraktiske (og måske lidt skræmmende) situationer. Det skriver the Guardian.

Seneste eksempel er en Alexa, der autonomt har bestilt varer for at afhjælpe en families behov.

Skal vi lege?

I Dallas, Texas oplevede en familie således, at de overraskende modtog et dukkehus og to kilo småkager med posten, som ingen i husholdningen havde bestilt. Troede de.

Det viste sig, at familiens yngste datter, havde spurgt Alexa, om hun ville lege dukkehus og finde et dukkehus at lege med. Alexa reagerede prompte og bestilte varerne, der derefter kom med posten. Småkagerne er der ingen, der ved, hvorfor Alexa bestilte.

Da en lokal tv-station senere bragte historien udviklede den sig endnu mere skævt. Andre brugeres Alexa vågnede også op og reagerede på lydklippet, hvilket medfødte flere klager til tv-stationen, fordi deres Alexa nu også havde bestilt dukkehuse.

”Afhørt” i mordsag

Dukkehusene er blot det senest eksempel på nye situationer, hvor en digital assistent bliver omdrejningspunkt i en kontroversiel sag.

Tidligere har et barn ved en fejl pornografiske beskeder, fordi Alexa misforstod barnets søgning. Og i en mordsag i Arkansas er familiens Amazon Echo blevet inddraget i en retssag, fordi man mener, at den har opsnappet begivenhederne, der førte til mordet.

Service kontra kontrol

Trods det, er frygten for at have en enhed i huset, der opsnapper alt, hvad der foregår omkring sig og sender det videre - med fare for at blive aflyttet eller misforstået - ikke nødvendigvis top-of-mind, når man bevæger sig ind på markedet for digitale assistenter. For hvem er bange for en smule aflytning og misforståelser, når man kan bede Alexa om at bestille sin Domino’s Pizza uden at flytte sig væk fra sofaen?

Amazon Echo er blot en af de mange nye digitale assistenter på markedet, der forventes at vokse betydeligt de næste par år med en forventet størrelse på et tocifret milliardbeløb i 2020 ifølge the Guardian. Amazon Echo sælges officielt endnu ikke i Danmark.

FacebookTwitter