Et tordnende underskud på 864 millioner kroner ramte de første 11 måneder af 2014 det sociale medie Snapchat, der ellers har skovlet især unge brugere ind gennem længere tid.
Snapchat var oprindelig en beskedtjeneste, hvor den væsentligste fidus var, at beskederne forsvandt fra modtagernes telefoner efter få sekunder. Det viste sig senere langt fra altid at være tilfældet, og den senere tid har Snapchat på forskellig vis forsøgt at integrere nye funktioner, blandt andet nyhedstilbud eller pengeoverførselsfunktionen Snapcash.
De lækkede regnskabstal viser dog også, at Snapchat trods alt havde indtægter for omkring 20 mio. kroner i perioden. Det er især i år, at Snapchat har sat turbo på arbejdet med at finde annoncekroner og andre indtægter, og det er derfor givet, at tjenesten har større indtægter i 2015. Det har tidligeret været fremme, at Snapchat sigter efter indtægter på 50 mio. dollars i år.
Ikke børsnoteret
Snapchat er ikke børsnoteret, og aflægger derfor ikke offentligt regnskab. Selskabet lever således på de kapitalindskud, som diverse investorer spytter i kassen, og det er langt fra usædvanligt, at selskaber af denne type brænder penge af i hastigt tempo når de er i opbygningsfasen og stadig ekspanderer vildt.
Alligevel har flere af de ellers meget aggressive internetfænomener meldt om store underskud den senere tid. Bedst kendt er børsnoterede Twitter, der denne sommer har haft intens turbulens efter at selskabets direktør meddelte sin afgang ovenpå en nedjustering og et nyt underskud, der fik aktien til at falde som en sten.
Twitter kunne i den forbindelse meddele, at der ikke umiddelbart er udsigt til overskud - hvilket Twitter i øvrigt aldrig har haft, selv om selskabet har ni år på bagen.
Mange milliarder værd
Snapchat afviste forrige år et tilbud fra Facebook på tre mia. dollars og vurderes nu at være godt 16 mia. dollars værd, selv om selskabet altså ifølge de lækkede tal, endnu langtfra har fundet vejen til bæredygtige indtægter.
Snapchat-tjenesten har tidligere fået kritik fra de amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder, FTC, fordi selskabet lovede at folks beskeder forsvandt, når det i praksis ikke kan garanteres.
Efter kritikken fik Snapchat forbud mod at love brugerne, at billederne forsvandt. Den flygtige tjeneste har en særlig styrke hos de unge brugere, der mere end nogen andre har taget den til sig.