Lær dine børn at programmere

Deltag i et gratis internationalt projekt med at lære børn at programmere i starten af december

(Foto: Dorte Dalgaard)

Er det almen dannelse at kunne programmere – eller bare forstå, hvordan en computer virker?

Hvad er http, en app eller en algoritme?

Det skal børn i det 21. århundrede forstå, mener en række rige computerkoryfæer fra USA. Folk som Mark Zuckerberg og Bill Gates backer økonomisk op om initiativet code.org, der er stiftet af Hadi Partovi.

Han vil have skolelærere over hele kloden til at undervise bare én time i at programmere en computer. Han kalder det verdensomspændende initiativ the Hour of Code, og det kan også prøves i Danmark i starten af december.

Børn skal oplæres til det 21. århundrede

- Hele samfundet bliver forandret af computere og internettet, og samtidig har skolerne ikke fulgt med. De tilbyder ikke programmering eller forståelse af, hvordan computere, internet, apps og algoritmer virker. På trods af at børn elsker at rode med computere, mobiler og tablets. Med code.org vil vi fange deres fantasi og forberede dem på at leve i det 21. århundrede, siger Hadi Partovi.

Hvert år afholder han the hour of code - altså en times programmering på det allermest basale niveau.

- Enhver lærer skal kunne tilbyde en times kursus i at programmere, siger Hadi Partovi.

Man behøver ingen forudsætninger for at kunne følge de over 30 forskellige kurser på hourofcode.com, men når man kommer ud over den første time, så skal der lidt mere forberedelse til, indrømmer han.

Kode for alle

Men det er for børn i alle aldre. Selv for børn, som ikke kan læse.

I første omgang handler det om at lære eleverne de basale ting, hvordan virker teknologien osv. Det spiller ingen rolle for Hadi Partovi, at 90 procent af eleverne ikke bliver programmører, fordi han ser teknologiforståelsen som en almen viden, alle skal have, ligesom alle elever lærer om fotosyntese.

- I løbet af de sidste ti måneder har 46 millioner elever prøvet code.org. De fleste i USA, men sitet er oversat til 30 forskellige sprog, og Hadi og Ali Partovi går efter et internationalt gennembrud med 100 millioner brugere.

Og sidste år var de første danskere også i gang.

Danske elever er også med

Per Henrik Lausten er webudvikler og far til to drenge i 1. og 3. klasse i Blovstrød. I december 2013 underviste han i sin ældste søns klasse i programmering med materialet fra Hour of Code.

- Jeg brugte en lightbot - en lysrobot, hvor børnene styrer en lille robot, der tænder lys i et spil. Det foregår gennem at give robotten nogle kommandoer, fortæller han.

Og tilføjer, at det mindede børnene om deres spil på iPads og smartphone.

- Jeg synes, at det er væsentligt, at de opdager, at man kan være mere end bruger af et system. De skal opdage, at man også selv kan få maskinen til at gøre noget.

Per Henrik Lausten skal undervise igen i år, og han mener ikke, at man skal lade sig afskrække, hvis man ikke selv har forudsætningerne, fordi materialet på Hour of Code er så enkelt at bruge, at alle kan være med.

Facebook
Twitter