Læs gratis på det første globale onlineuniversitet

To danske universiteter er netop trådt ind i et samarbejde, der skal bringe dansk forskning og undervisning i spil verden over via gratis kurser på internetplatformen Coursera.org.

Lektionerne på Coursera består af flere forskellige ting som korte videoindslag, tekster, opgaver, test, billeder, grafikker. (© Coursera)

Diabetes er et voksende problem i blandt andet Indien. Om kort tid kan inderne følge med i den nyeste danske forskning inden for behandling og forebyggelse af diabetes gennem et internetkursus fra Københavns Universitet.

Sammen med Danmarks Tekniske Universitet er Københavns Universitet netop kommet med i den fremadstormende internetplatform for gratis online kurser, Coursera.org.

92 universiteter verden over

Coursera er været i gang i et års tid nu, og man har netop udvidet med en række nye universiteter, så man nu har 62 højt anerkendte universiteter verden over tilknyttet.

Blandt andre Stanford og Princeton i USA er med i Coursera.

Tanken er, at folk uanset økonomi og geografi skal have mulighed for at uddanne sig. Og at man skal vidensdele globalt.

Fra Kierkegaard til hverdagsmad

Københavns Universitet vil efter sommerferien være klar med kurser om forfatningskampe i den muslimske verden, Kierkegaards filosofi, globale sundhedsudfordringer og Ny Nordisk Hverdagsmad.

- Vi tager udgangspunkt i nogle af de områder, hvor KU og Danmark står stærkt i forvejen inden for forskning og uddannelse, siger professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Flemming Konradsen til DR Viden.

DTU tilbyder et kursus inden for molekylær evolution, hvor man bruger computerbaserede metoder til at bestemme, hvordan evolutionen er foregået - baseret på biologiske sekvenser sådan DNA og protein.

Brander dansk forskning

Der er eksempler på kurser med over 100.000 studerende. Og man nærmer sig små tre millioner studerende på Coursera.

- Det er en fantastisk mulighed for at vidensdele og for at brande os i det internationale uddannelsesmarked og vidensmarked. Og det er en mulighed, som man ikke må lade gå forbi som land og institution, siger Flemming Konradsen.

DTU og Københavns Universitet er indtil nu de eneste universiteter i Norden, der er med.

Global vidensdeling

Københavns Universitet håber, at deltagelsen i Coursera på sigt vil få flere til at fatte interesse for universitets forskning.

Men man skal især se på det som et element af global vidensdeling, mener Flemming Konradsen.

Kurserne på nettet kan også være et effektivt supplement til de nuværende studerende, der i forvejen følger et kursus og møder fysisk op til forelæsninger med mere.

Der findes også andre lignende platforme på nettet. Harddisken på P1 har tidligere fortalt om, at videokurser på internet hitter. Læs mere om det i de to links: