Langsom iPhone kan skyldes slidt batteri

Flere tests indikerer, at et nyt batteri på iPhone 6 og 6s, kan komme en sløv telefon til undsætning.

Har du en iPhone 6s, så tjek om du kan få et nyt batteri gratis. Udover længere batteritid, kan det måske sætte telefonens fart i vejret, (Foto: ROBERT GALBRAITH © Scanpix)

Der er formentlig mange brugere, der kan nikke genkendende til, at deres iPhone bliver langsom, når de har opdateret til et nyt styresystem.

Men måske skyldes det slet ikke, at telefonen har problemer med at køre et nyere styresystem, men derimod et slidt batteri.

Det rapporterer The Verge.

Skift af batteri gav markant hurtige iPhone

En bruger på det sociale medie Reddit ved navn TeckFire skrev for nogle dage siden, at han efter at have skiftet batteriet i sin iPhone 6s ikke bare oplevede at telefonen blev hurtigere, men at han rent faktisk kunne måle det.

TeckFire konstaterede først, at hans brors 6 Plus var hurtigere end sin egen, nyere 6S. Efter at have undersøgt hvordan det kunne hænge sammen, besluttede han at skifte batteriet på sin iPhone 6s for at se, om det hjalp.

Inden skiftet kørte han en såkaldt geekbench-test, der gav telefonen en singlecore-score på 1466 og en mulitcore-score på 2512. Herefter fik han skiftet batteriet og kørte testen igen. Resultat: henholdvis 2526 og 4456.

Det får reddit-brugeren til at konkludere:

- Det jeg mener, at kunne udlede er, at Apple sænker hastigheden på deres telefoner, når batteriet bliver slidt, så du stadig kan komme igennem en fuld dag på en opladning.

- Det betyder også, at din telefon kan være meget langsom uden nogen god grund, lyder hans vurdering.

Teste indikerer et skift i iOS 10.2.1

Oplysningerne har fået Geekbench-udvikleren John Poole til at køre nogle test på iPhones med forskellige udgaver af styresystemet iOS.

De viser, at der er nogle udsving i de forskellige versioner, som ikke kan forklares af andet, end at Apple har ændret noget i styresystemet.

For iPhone 6s drejer det sig særligt om iOS 10.2.1 for iPhone, mens test af iPhone 7 viser et lignende skift i det ganske nye iOS 11.2.0

- Jeg tror (som andre), at Apple introducerede en ændring for at begrænse ydeevnen, når batteriets tilstand ryger under et bestemt punkt, skriver han.

Apple har erkendt batteriproblem

Hele miseren relaterer sig formentlig til de massive batteriproblemer, der i særdeleshed ramte iPhone 6s.

En lang række brugere oplevede, at deres telefoner lukkede ned pludseligt og uventet, selvom der var helt op til 30-40 procent tilbage på batteriet. I særdeleshed kunne kulde få telefonerne til at lukke ned fra det ene øjeblik til det andet.

Apple erkendte fejlen og rullede i slutningen af 2016 et større batteriskift-program ud, hvor folk med udvalgte udgaver af iPhone 6s kan få deres batteri skiftet uden beregning. Det gratis batteriskift kan stadig benyttes, hvis din telefon kvalificerer. Test det her.

I forlængelse af ombytningsprogrammet sendte Apple en opdatering på gaden - nemlig den førnævnte iOS 10.2.1, som fik de pludselige nedlukninger af iPhone 6 opg 6s til at falde ganske dramtisk.

Apple oplyste i februar i år til mediet Techcrunch, at denne opdatering reducerede de pludselige nedlukninger på iPhone 6S med 80 procent, mens tallet for iPhone 6 var 70 procent.

Andre brugere bekræfter batteriet er problemet

Førnævnte John Poole henviser desuden til en anden person på reddit med brugernavnet kadupse, som bekræfter at iOS 10.2.1 satte hastigheden kraftigt ned, og at et nyt batteri løser problemet med langsomme iPhones:

- Det er meget simpelt: Hvis batteriet er slidt, begynder det at drosle ned for CPU-ydelsen, baseret på hvor stor kapacitet batteriet har tabt. Udskift batteriet, og alt er normalt igen.

- Det begyndte på iOS 10.2.1, og du kan se det med ethvert benchmark-værktøj eller app, der overvåger CPU-clockhastigheden, skriver han.

Er det planlagt forældelse eller god service?

Hvis den faldende hastighed - som noget tyder på - er et resultat af et slidt batteri, så er der særligt et spørgsmål, der står tilbage:

Gør Apple det bevidst i håbet om at brugeren skifter til en ny telefon - det der ofte kaldes planned obsolescence (planlagt forældelse)? Eller er det faktisk en rimelig service at skrue ned for hastigheden, for at undgå at brugernes telefoner pludselig slukker af sig selv?

Kadupse mener det sidste:

- Dette er ikke planned obsolescence, det er lavet for at undgå at telefonen pludselig slukker og kan nemt fikses (ved at udskifte batteriet, red), skriver han.

Uanset, så er det som iPhone 6s-ejer i hvert fald værd at tjekke, om din telefon er omfattet af det gratis batteriskift og om det løser problemet, hvis din iPhone er blevet langsom.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk