Off-line skolen i Silicon Valley

Ansatte hos Google og Cisco sender deres børn i en skole, hvor teknologi er bandlyst

Skal børn lære at bruge iPad, smartphone og computer fra de er helt små? Er det en del af digital dannelse? Og er det vigtigt for at de kan være en del af et IT-samfund, hvor vi skal opfinde os ud af kommende kriser?

Nej, lyder det fra Silicon Valley, hvor flere ansatte hos de store teknologivirksomheder sender deres børn på såkaldt Waldorfskole, der underviser efter Rudolf Steiner-principper, hvor teknologi er forbudt - fra tv til computer og smartphone.

- Fraværet af computere og smartphones var noget af det, der tiltalte mig mest, siger Alan Eagle, der er direktør for executive communications hos Google, som ligger lige om hjørnet i byen Mountain View, hvor Waldorf School of the Peninsula også findes.

- Jo mere tid et barn bruger foran en skærm, desto mindre tid vil barnet bruge ude i naturen med at lege noget sjovt og fysisk.

Ingen fjernsyn, biograf eller smartphone før I fylder 12 år

Han har to Waldorf-børn, der ikke har set ret meget fjernsyn og slet ikke brugt computer eller smartphone, før de fyldte 12 år.

- Det vil være meget svært at opdrage et barn med de værdier i en almindelig skole. Men i Waldorf skolen kan jeg roligt sende mit barn over til et andet waldorfbarn i forvisning om, at de ikke spiller X-box hele dagen, siger han.

Han vil ikke betegne sig selv som maskinstormer. Han mener blot, at der skal være grænser for brugen af teknologi, så børnene kan udvikle sig naturligt.

Den smarte skole til det 21. århundrede

Når man besøger skolen, bliver man først mødt af en køkkenhave, og inde på skolen er væggene tæt besat med elevernes kunstværker fra tegninger over malerier til indbundne bøger, smedekunst og træskulpturer.

Og måske giver det god mening, at satse på kreativitet fremfor teknologi, når man skal uddanne børn til det 21. århundredes IT-samfund? 25-årige Alyssa Woodward mener i hvert fald ikke, at en barndom på Waldorf Skolen har skadet hende. I dag arbejder hun i teknologivirksomheden Cloud On, hvor hun er projektleder for en gruppe softwareingeniører.

- Jeg fik lov til at lave ting skabe ting med mine hænder sammen med folk, der var lige så vilde med det, som jeg, fortæller Alyssa Woodman, der stadig ikke har tv i hjemmet. Til gengæld ligger der både en iphone og en ipad på bordet.

- De her gadgets er jo bygget af folk, som ikke havde dem selv, da de var børn. Bill Gates og Steve Jobs klatrede også i træer og byggede huler. Men de havde fantasien intakt og kreativiteten til at opfinde nye apparater. De var ikke fanget af tanken om, at ting skal fungere på en bestemt måde, siger Alyssa Woodman - næsten som et ekko af de ting, skolelederen fortæller, da Harddisken bliver vist rundt i kunstudstillingen.

Kan selv reparere smartphone

Alyssa Woodmans far var ansat hos Cisco - en af de største virksomheder i Silicon Valley - men hun gik på Waldorf for at lære at være kreativ. Det handler nemlig om at kunne agere i en situation, som man ikke kender. At opfinde ting som ikke allerede findes.

- I modsætning til mine venner, så har jeg en fornemmelse af, hvordan ting virker. Jeg har en uheldig vane med at tabe min smartphone i vand. Men jeg skiller den bare ad, tørrer den og sætter den sammen igen. Folk synes, at jeg er skør, fordi jeg tør at skille den ad - men det er det mest naturlige for mig at gøre - den går i stykker, jamen så laver jeg den, siger Alyssa Woodman og griner.

Hun har lige skiftet olie og oliefilter på sin motorcykel, og hun går heller ikke af vejen for lidt blikkenslagerarbejde hjemme i køkkenet.

Underviser selv sine børn i brug af computer

Alan Eagle er heller ikke bange for, at hans børn bliver hægtet af. Han mener, at teknologien er så nem at bruge i dag, og at den udvikler sig så hurtigt, at børnene tids nok kan stifte bekendtskab med den og bruge den, når de rammer teenagealderen og for alvor får brug for computere i deres undervisning.

- Jeg har undervist begge min børn i, hvordan en computer er bygget op, hvordan den fungerer, og hvordan internettet fungerer, fordi det er vigtig og fundamental viden, som alle mennesker desværre ikke har, siger han.

Så selvom Eagle junior 1 og 2 går på off-line skole, så får de masser af digital dannelse med hjemmefra.