Medie: Google vil lave egne telefoner

Allerede i slutningen af året skulle Google være klar med en helt ægte Google-telefon.

Som det fremgår af billedet, så er det henholdvis Huawei og LG, der står bag de nyeste Nexus-telefober. I fremtiden kommer der muligvis bare til at stå Google. (© Google)

Google har igennem en del år solgt telefoner under navnet Nexus, hvor køberne har kunne opleve Android i sin mest rene udgave.

Fælles for dem har dog været, at telefonerne er blevet udviklet i samarbejde med smartphoneproducenter som fx LG og Huawei, som har haft ansvaret for hardwaren.

Det vil Google nu lave om på, og i stedet selv begynde at producere egne Android-telefoner, helt fra bunden.

Det rapporterer The Telegraph, der citerer de vanlige “kilder med kendskab til Googles planer”.

Ifølge kilderne vil den første ægte Google-telefon se dagens lys i slutningen af 2016.

Google har fået ny hardware-afdeling

Telegraphs oplysninger kommer mindre en måned efter, at Googles direktør Sundar Pichai gjorde sit bedste for at svare udenom selv samme spørgsmål, da hen blev interviewet på Code Conference.

Det nærmeste han ville komme et svar om en egentlig Google-telefon var, at “Google vil putte en hel del flere kræfter i Nexus”.

Dette stemmer ganske glimrende overens med, at mediet Recode for to måneder siden rapporterede, at den tidligere Motorola-chef, Rick Osterloh, skal stå i spidsen for en hel ny hardwareafdeling hos Google.

Selvom det også dengang blev nævnt, at han blandt andet ville få Googles Nexus-produkter under sig, var der ingen indikationer på, at det betød direkte udvikling af telefoner.

Osterloh stod i spidsen for Motorola, da Google (relativt kort tid efter de købte firmaet) solgte Motorola til kinesiske Lenovo.

Android sidder solidt på markedet

Hvorfor Google angiveligt vælger selv at producere telefoner fra bunden er noget uklart.

Det kan være et tegn på, at Google ikke er tilfredse med den måde platformen udvikler sig på - og så vil det naturligvis give Google fuld kontrol over samspillet mellem hardware, software og tjenester, ligesom Apple har (med iPhone, iOS, iTunes og diverse apps).

Til gengæld vil det næppe kunne løse Androids nok allerstørste problem: Fragmentering.

Brugere fordelt på mange forskellige styresystemer

Selvom Googles mobilstyresystem igennem en årrække har haft en markedsandel på omtrent 80 procent, kæmper søge-giganten med, at mange telefoner kører ældre versioner af Android.

Det udgør ikke bare en sikkerhedsrisiko for brugerne, men gør det også mere besværligt for udviklere at lave apps, der skal kunne fungere med en række forskellige styresystemer.

Samtidig betyder det, at de nyeste funktioner kun når et fåtal af Android-brugerne.

Kun få Android-brugere har nyeste styresystem

Mange mobilproducenter er nemlig alt andet end hurtige til at opdatere Android-styresystemet - og i mange tilfælde sker det aldrig.

Fx. viste tal fra April 2016, at blot 4,6 procent af verdens Android-telefoner kørte Android M, seks måneder efter at styresystemet officielt kom på gaden.

Til sammenligning kørte Apples nyeste styresystem iOS 9 på 77 procent af alle enheder fem måneder efter, det blev tilgængeligt for brugerne.