Mega-telefonerne har stadig vokseværk

Telefonerne bliver stadigt større - og de helt store moppedrenges markedsandel vokser også. Nu spår ny analyse, at kæmpetelefonerne i år vil sælge bedre end de bærbare computere.

Kæmpemobilerne har indtaget dette års IFA-messe i Berlin. Her er det Samsungs Galaxy Note Edge (Foto: Odd Andersen/Scanpix)

BERLIN: De dage, hvor man ubesværet kunne smutte sin mobil i en forlommen på et par cowboybukser og stadig sætte sig ned, er tilsyneladende hastigt på vej til at blive fortid.

Mobilproducenterne lancerer nemlig stadigt større smartphones - og der har endnu ikke materialiseret sig en øvre grænse for, hvor store telefoner folk kan leve med at gå rundt med.

På dette års IFA-messe i Berlin er fænomenet allestedsnærværende, og producenter som Samsung, Sony, Lenovo og Huawei og flere andre har lanceret mobiler, der hører til blandt moppedrengene i den såkaldte 'phablet'-kategori, hvor telefonerne er mere tablets end mobiler.

Begyndte i 2011

Det var oprindeligt sydkoreanske Samsung der skød gang i fænomenet på IFA i Berlin i 2011 med den dengang komisk store Galaxy Note på 5,3 tommer. Dengang var der dog tale om en ganske særlig produktkategori til folk med helt specielle behov for at skrive noter på skærmen.

I år er det snarere reglen end undtagelsen, at telefoner har nået den størrelse, der for blot få år siden blev betragtet som nicheprodukter.

Onsdag kunne Samsung så igen fremvise en ny udgave af sin Galaxy Note, der i år er vokser til svimlende 5,7 tommer - mens Huawei senere torsdag trumfede konkurrenterne med en regulær gigantmobil, kaldet Ascend Mate 7, med en skærm på seks tommer. Det er en størrelse, der let kan rumme tre stykker godt, dansk smørrebrød.

Sælger bedre end bærbare

Mens minimalistisk orienterede danskere vil stejle over sådanne produkter, går det faktisk mere end fint for produktkategorien globalt set. Det viste en analyse, som IT-analysehuset IDC udsendte torsdag.

IDC vurderer, at phablet-kategorien (defineret som telefoner med skærme på mellem 5,5 og syv tommer) i år vil vokse sig så stor, at megamobilerne ender med at sælge bedre end de klassiske bærbare computere.

IDC vurderer således, at der i år vil blive solgt 174,9 mio. phablets mod blot 170 mio. bærbare. Næste år vurderer IDC, at phablets vil overhale de rene tablets - og i 2018 vil næsten hver tredje solgte smartphone være en phablet, lyder vurderingen.

Selv minierne bliver større

Også Microsoft kunne tidligere torsdag fremvise sit bud på en 'mini'-udgave af topmodellen Lumia 930, den lidt mere skrabede 830'er, der har tabt sig om livet i forhold til storebroderen, men dog bevaret den store skærm på fem tommer.

Tirsdag i næste uge ventes også Apple klar med en iPhone 6, der med stor sandsynlighed også har fået vokseværk fra de nuværende fire tommer til nu 4,7 tommer. Holder rygterne om iPhonens vokseværk stik, bliver den dog fortsat en af de mindste drenge i klassen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk