Microsoft dropper bitcoins

Selskabet tog for et års tid siden bitcoin-systemet til sig - men trækker nu bitcoins som betalingsmulighed på sine digitale tjenester.

Først kunne man - og nu kan man ikke længere betale med bitcoins hos Microsoft (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

Uden yderligere kommentarer eller forklaringer, har softwaregiganten Microsoft pludselig trukket bitcoins væk som betalingsmiddel på sine digitale platforme.

Brugerne kan købe software, musik og spil for de bitcoins, der allerede er overført til deres brugerkonti - men ikke overføre flere. Det skriver selskabet selv på sine support-sider, hvor det fremgår, at ændringen påvirker Windows 10 til PC og mobil.

Microsofts ændringer er seneste spark over knæet til bitcoin-systemet på kort tid. I januar vakte det opsigt, da en af de centrale udviklere for en måneds tid siden offentligt erklærede, at han har mistet tilliden til systemets fremtid.

Har udviklet sig til at blive seriøst

Systemet, er både en digital møntfod og et betalingssystem på nettet, hvor der ikke er en central instans - bitcoins eksisterer således helt uafhængigt af banker og centralbanker.

Det avancerede system styrer selv skabelsen af nye bitcoins og regulerer således sig selv.

Mens bitcoin-systemet for et par år siden oftest blev forbundet med narkokriminalitet og suspekte eksistenser på nettet, er der de sidste par år opstået en langt mere seriøs industri omkring systemet.

Flere selskaber, fx bitcoin-banken Coinbase, har modtaget store investeringer, og forleden blev der sågar handlet et hus på Sjælland, hvor betalingen faldt i bitcoins, som dog blev vekslet til rede penge inden de nåede frem til sælgeren.

Et fejlslået eksperiment

I februar skabte bitcoin-udvikleren Mike Hearn midlertidigt en mindre krise blandt bitcoin-investorer, der han i et langt, teknisk blogindlæg forklarede, hvordan systemet er ved at blive tvunget i knæ, og hvordan de centrale udviklere er splittede om, hvilken løsning, der er den bedste.

Samtidig, skrev Hearn, var systemet endt med at være i hænderne på et ganske lille antal mennesker, hvilket var det modsatte af hensigten med systemet.

Bitcoin-systemet er ellers i sin natur decentralt som modvægt til bankernes dominans over pengesystemet. Det fik Hearn til at konkludere, at bitcoinen var et eksperiment, der var slået fejl, hvorfor han nu havde solgt alle hans egne bitcoins.

Hearns blogindlæg skabte store udsving i kursen på bitcoinen, der næsten øjeblikkeligt tabte 70 dollars i værdi - et fald til en kurs på blot 360 dollars