Microsoft-grundlægger afslører verdens største fly

Flyet skal bruges til at sende raketter ud i rummet langt billigere end nuværende metoder.

  • Stratolaunch-flyet på vej ud af hangaren for første gang. Formålet med flyet er at fungere som "flyvende affyringsplatform", der kan hjælpe raketter på vej mod rummet. (Foto: APRIL KELLER © Scanpix)
  • Stratolaunch i hangaren. (Foto: APRIL KELLER © Scanpix)
  • Stratolaunch skal bruges til at sende raketter ud i rummet. (Foto: APRIL KELLER © Scanpix)
1 / 3

VIDENSKABSBILLEDET Verdens største fly, Stratolaunch, blev afsløret for verden for første gang i går.

Det er et fly, der har næsetippen rettet mod rummet. Det skal nemlig bruges som genanvendelig “flyvende affyringsrampe”, der kan sende raketter ud i rummet. Det skriver bl.a. Ars Technica.

Flyet er udviklet af firmaet Vulcan Aerospace, der er ejet af milliardæren Paul Allen, som var med til starte Microsoft. Nu har han dog rettet sin kærlighed mod rummet.

På vej mod rummet

Stratolaunch-flyet har været under konstruktion siden 2011, men billeder, der nu er kommet frem, giver for første gang et kig på Stratolaunch uden for hangaren.

Formålet med flyet er at transportere raketter højt op i atmosfæren og derefter affyre dem, så de når uden af atmosfæren. I modsætning til de fleste nuværende metoder til at nå rummet, kan flyet dog vende tilbage jorden for at genbruges ved næste opsendelse. Det er med til at sænke udgifterne betydeligt.

Vulcan Aerospace arbejder sammen med bl.a. det privatejede rumfartsselskab Orbital ATK, der har udviklet Pegasus XL-raketter, som kan bruges til at sende satellitter ud i rummet på op til et halvt ton.

Et enormt fly

Som det fremgår af billederne, er det et massivt fly, Paul Allen har fået konstrueret. Flyets vingefang er på 120 meter, og det er udrustet med seks motorer, der er bygget til Boeing 747-fly.

Til sammenligning har det største eksisterende passagerfly A380 et vingefang på ca. 80 meter og det største transportfly, Antonov An-225, et vingefang på knap 90 meter.

Flyet forventes at tages i brug i 2019. Det er dog stadig uvist om Stratolaunch-flyet reelt kan flyve, da det endnu ikke er blevet testet.

Stratolaunch-flyet har slået rekorden for det største vingefang for et fly nogensinde. Den tidligere rekordholder er Hughes H-4 Hercules også kendt som “Spruce Goose”. Flyet blev konstrueret af den amerikanske milliardær Howard Hughes og havde sin første og eneste flyvning i 1947.

Facebook
Twitter