Microsoft og Facebook bygger verdens vildeste søkabel

De to store techfirmaer er gået sammen om at finansiere et transatlantisk datakabel, der vil sætte ny rekord for mængden af data, der kan overføres per sekund.

På billedet ses arbejdet ved et lignende projekt, som det Microsoft og Facebook nu sætter i gang. (Foto: BORIS HORVAT © Scanpix)

Microsoft og Facebook er gået sammen om at bygge et nyt undersøisk datakabel, der skal løbe fra Virginia i USA til Bilbao i Spanien.

Med en kapacitet på 160 terabit per sekund, vil den 6.600 kilometer lange MAREA-forbindelse, ifølge Microsoft, blive det transatlantiske søkabel med den højeste kapacitet, verden endnu har set.

Til sammenligning har det kabel Google investerede i for et par år siden, og som løber mellem USA og Japan, en kapacitet på 60 terabit per sekund.

Grafik over hvor kablet skal ligge. (© Microsoft)

Der er helt logiske grunde til at de to techfirmaer selv bliver bygherrer på dataforbindelsen.

Microsofts strategi under direktør Satya Nadella er bundet fuldstændig op på cloud-løsninger, mens Facebooks services ensidigt er baseret på at kunne levere en massiv strøm af data til firmaets milliarder af brugere.

Kablet får en nye placering

Som nævnt skal kablet løbe fra Virginia i USA til Bilbao i Spanien, hvilket betyder at det kommer til at løbe længere syd på end de fleste nuværende transatlantiske datakabler, der typisk har deres udgangspunkt omkring New York.

Det er ifølge Microsoft er en fordel for den samlede infrastruktur.

- Ved at være fysisk adskilt fra de andre kabler, hjælper det os til at sikre en mere fleksibel og driftsikker forbindelse for vores kunder, skriver firmaet.

Byggeriet starter i august 2016 og forventes afsluttet i oktober 2017. Planen er at MAREA-kablet via Bilbao skal forbindes til resten af Europa, Afrika, Mellemøsten og Asien.

FacebookTwitter