Microsoft slipper ny browser løs

De første testpiloter har fået den kommende Spartan-browser til Windows 10 mellem hænderne. Foreløbig deler det ufærdige produkt vandene.

Spartan er mere minimalistisk - men ikke helt på toppen endnu, lyder vurderingen. (Foto: Microsoft © Microsoft)

Når den næste udgave af Windows-systemet, Windows 10, slippes løs til brugerne til sommer, bliver det med en helt ny internetbrowser, der foreløbig hedder Spartan, og som skal være både hurtigere og meget mere simpel end Internet Explorer.

Frem til nu har Spartan-browseren ikke været en del af testudgaven af Windows 10, men mandag aften dukkede den pludselig op i en opdatering til Windows 10-systemet for dem, der deltager i Microsofts testprogram.

Spartan-browseren sender i første omgang ikke Internet Explorer på kirkegården, men Microsoft meddelte for nylig, at Explorer vil blive udfaset, hvorfor fremtidens Windows-brugere primært vil blive mødt af Spartan.

Ikke færdig

På nuværende tidspunkt er Windows 10, der ikke er færdigudviklet, ganske stabilt og rost i testversionerne - men de første reaktioner på Spartan-browseren viste sig dog at være noget mere kritiske.

Browseren minder designmæssigt lidt om Googles Chrome-browser, men er for minimalistisk, lyder dommen fra PC World, mens Ars Technica beskriver, at browseren ikke rigtig passer sammen med Windows øvrige design. Ars Technica undrer sig også over, hvad man skal bruge det nye noteværktøj til. I Spartan kan brugerne tage noter og lave små tegninger direkte på websider og sende det til venner.

En anden ny funktion er integration af Microsofts svar på Apples Siri - den digitale assistent Cortana, der blandt andet kan bruges via stemmestyring og kan løse små opgaver for en.

Kommer til sommer

Spartan er dog ingenlunde et færdigt produkt - og meget kan ske, inden den endelige version slippes løs sammen med Windows 10. Det sker sandsynligvis en gang til sommer.

Windows 10 markerer et skifte i Microsofts vanlige strategi, idet de fleste Windows 7 og 8-brugere får systemet kvit og frit, hvis de opdaterer inden for et år. Normalt er Windows et betalingsprodu  kt hvis det skal købes i løs vægt, mens det er en del af prisen, når man køber en ny PC.

Windows 10 er efterfølgeren til Windows 8, der aldrig blev udpræget folkekær, heller ikke selv om den senere 8.1-opdatering løste mange af de problemer, som brugerne beklagede sig over. Det var blandt andet at den oprindelige udgave af Windows 8 var alt for svær at bruge med mus og tastetur.

Chrome er størst

Microsoft fik oprindelig en sag på halsen af EU, fordi selskabet ifølge EU benyttede sin dominerende position med Windows til at fremme Internet Explorer på bekostning af øvrige browsere. En del af forliget var, at Microsoft i en periode skulle tilbyde brugerne frit browservalg, når de tog Windows i brug.

Siden dengang er især Googles Chrome-browser vokset dramatisk på bekostning af Internet Explorer, og med den gratis opdatering til Windows 10 er det givet, at Explorer vil glide endnu længere i baggrunden.

Blandt andre nyheder i Spartan er, at fanerne er flyttet op foroven som i Firefox og Chrome, mens browseren nu understøtter plugins, som det også kendes fra både Chrome og Firefox. Dertil kommer en særlig 'læse-modus', hvor browseren fjerner forstyrrende reklamer, så man kan koncentrere sig om at læse en tekst.

Facebook
Twitter