Microsoft vil afsløre overvågningsdetaljer

Selskabet, der i sidste uge kom i strid modvind efter nye afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden, spørger nu USA justitsminister om lov til at tage bladet fra munden.

Microsoft afviser endnu engang, at selskabet lader spioner snuse rundt i brugernes mails. (Foto: AFP / GETTY IMAGES)

Det var en rigtig møgsag for Microsoft da den britiske avis The Guardian i sidste uge afslørede nye detaljer om spiontjenesten NSAs samarbejde med IT-giganten. Her bragte avisen en række afsløringer, lækket af whistlebloweren Edward Snowden, der påviste omfanget af data, som Microsoft har givet spionerne lov til at lure på. Det var en historie, der blandt andet gik på, at Microsoft har hjulpet NSA med at bryde Microsofts egen kryptering, så NSA uhindret kan få adgang til brugernes data på blandt andet Outlook.com.

Microsoft afviste i første omgang historien blankt - og nu har selskabet søgt den amerikanske justitsminister om lov til at forklare, hvordan samarbejdet med de amerikanske myndigheder faktisk foregår.

Videosamtaler og meget andet

Sidste uges afsløring omhandlede også overvågning af blandt andet mails, chatbeskeder og indhold på Microsofts virtuelle drev, SkyDrive. Og blandt de mere prekære afsløringer var også, at NSA i The Guardians dokumenter selv skriver, at de nu er i stand til at overvåge brugerens videosamtaler via internettelefonitjenesten Skype. Det blev, ifølge avisen, muligt for NSA sidste sommer, efter at spiontjenesten indførte et nyt system, der tredobler mængden af data, som NSA er i stand til at indsamle.

Microsoft har hele tiden nægtet, at NSA eller nogen andre har direkte adgang til at søge i brugernes mails eller overvåge dem eksempelvis via Skype. Samtidig har Microsoft dog ifølge amerikansk lov mundkurv på, og selskabet er derfor juridisk forhindret i at tale om Prism-systemet eller give detaljer om, hvordan eventuelle samarbejder med det amerikanske efterretningsvæsen så foregår.

Gentager afvisning

I et langt blogindlæg i dag, gentager Microsoft dog sin afvisning af, at den amerikanske spiontjeneste har direkte adgang til at kigge med i brugernes data, og understreger endnu engang, at Microsoft kun udleverer brugerdata til de amerikanske myndigheder, herunder NSA, i det omfang, at Microsoft er juridisk forpligtet til at gøre det.

Det svæver dog i det uvisse, hvad Microsoft faktisk er juridisk forpligtet til at udlevere uden at måtte fortælle om det - og det er netop det, som Microsoft med brevet til USAs justitsminister forsøger at rette op på.

Whistlebloweren Edward Snowden lækkede i juni en række papirer, der beskrev NSAs Prism-program ganske detaljeret. Heri blev Microsoft nævnt som det første selskab, der blev rullet ind i Prism-overvågningsprogrammet.

Ikke kun Microsoft

Efterfølgende er andre IT-giganter som Apple, Yahoo, Facebook og Google kommet til, og ifølge dokumenterne har NSA omfattende muligheder for snuse rundt i de private brugerdata, der måtte ligge hos de pågældende selskaber.

Selskaberne har dog selv afvist, at NSA har direkte adgang til at søge i deres data - men ingen har dog fortalt, hvad Prism-programmet så går ud på.

Forleden fik Yahoo dog rettens ord for, at selskabet må offentliggøre dokumenter, der viser selskabets modstand mod at blive rullet ind i Prism-programmet. Dokumenterne stammer fra 2008, året efter Microsofts påståede tilslutning programmet.

Snowden selv sidder fortsat i lufthavnen i Moskva, mens han venter på at finde ud af, hvor hans videre flugt skal gå hen. Imens har EU-parlamentet iværksat en omfattende undersøgelse af, hvad der er foregået - og om der er hold i forlydender om, at det ikke blot er europæerne, der er blevet overgået, men også, at de europæiske politikere er blevet aflyttet.

Facebook
Twitter