Microsofts mobiler går voldsomt tilbage

Softwaregiganten skovler penge ind - men det står sløjt til i kampen mod iPhone og Android.

Windows 10-mobiler kan også bruges som PC, men muligheden har ikke skabt efterspørgsel, viser nye tal. (Foto: PETER STEFFEN © Scanpix)

Mens Apple de sidste tre måneder af 2015 fik solgt 74,8 millioner iPhones, blev der blot langet 4,5 millioner Windows-mobiler over alverdens diske. Og derudover er det Googles Android-system, der fortsat sidder på over otte ud af ti solgte mobiler.

Tallet for Microsofts mobilsalg er blevet lagt frem i forbindelse med selskabets kvartalsregnskab, der blev fremlagt natten til i dag.

Samme kvartal sidste år solgte Microsoft 10,5 mio. af sine Lumia-mobiler, og det dramatiske dyk får i dag flere tech-medier til at konkludere, at Windows Phone og Microsofts mobildrømme er døde som sild.

Stort arbejde forude

The Verge har sågar regnet tallene sammen og konkluderet, at Microsoft (og før det Nokia) tilsammen har solgt blot 110 mio. Windows Phone-mobiler i samme periode, hvor Apple og Google tilsammen har solgt 4,5 milliarder.

Microsoft har altså et gevaldigt stykke arbejde foran sig, før selskabet når op på blot en tocifret mobilmarkedsandel.

Trods tristessen for Windows Phone, kan Microsoft dog alligevel gå smilende til banken. Microsoft omsatte i kvartalet 23,9 mia. dollars, hvilket er et fald på 10,1 mia. dollars. Nettoindtjeningen faldt til små fem mia. dollars.

Omstilling i gang

Begge dele bedre end markedets forventninger, især fordi selskabet er i gang med en større omstillingsproces fra licenssalg til mere og mere salg af abonnementer, fx til Office-pakken, cloud-tjenesten Onedrive og, ikke mindst, et mylder af produkter til erhvervskunderne.
Denne del af forretningen er vokset med 15 procent siden sidste år.

Microsoft har ellers døjet med det skifte, der er sket de senere år, hvor tablets og smartphones fylder mere, og den klassiske PC langt mindre end tidligere.

PC-salget er gået tilbage gennem længere tid, endda ret voldsomt, og det påvirker Microsoft, fordi selskabet sælger en Windows-licens, hver gang en ny PC bliver langt over disken.

Stor succes for Windows 10

Selskabets strategi om at give Windows 10 gratis væk til eksisterende Windows 7 og 8.1-brugere har dog været en enorm succes, og selskabet estimerede fornylig, at 200 mio. brugere har taget mod tilbuddet, inklusive Xbox-brugere og mobilbrugere. Windows 10 er endnu ikke for alvor rullet ud blandt erhvervskunderne.

Microsoft købte sidste år Nokias mobildivision for 40,5 mia. kroner, men har måttet nedskrive værdien af investeringen, og har foreløbig ikke slået et hul i markedet med de nyeste topmodeller, Lumia 950 og 950XL. Disse mobiler kan tilsluttes en skærm, og bruges som PC.

Til gengæld har selskabet skabt en succes med Surface-serien, der omsætter for 29 procent mere, nu 1,35 mia. dollars, end sidste år.