Mikrobetalinger skal få os til at betale for online artikler

Nets arbejder på ny type betalingssystem til danske mediehuse

Nets er i gang med at udvikle et nyt betalingssystem, der er særligt velegnet til mikrobetalinger for artikler og andet online indhold. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

De store mediehuse har endnu ikke fundet en holdbar model for, hvordan artikler og andet indhold kan sælges enkeltvis. Mange brugere ønsker ikke en abonnementsløsning eller opgiver ævred, når dankortinformationer skal indtastes gang på gang.

Nu vil betalingsfirmaet Nets knække koden med et system til mikrobetalinger, der er baseret på blockchain-teknologi, som er bedst kendt fra bitcoin-systemet.

En virtuel bankbog

Første gang, man bruger systemet, kobles det sammen med et betalingskort eller en bankkonto, hvorfra et beløb sættes ind på en virtuel bankbog. Herfra kan det bruges alle steder, der har implementeret systemet, meget lig den måde, som Rejsekortet fungerer i dag.

Efter første køb kan artikler og andet digitalt indhold, som fx. video eller musik, købes med et enkelt klik, hvorefter mikrobetalingen trækkes fra den virtuelle konto.

Brugeren får besked, når kontoen skal tankes op, og udover betalingsfunktionen vil systemet også kunne give rabatter til de, der læser mange artikler, eller veksle mikrobetalingerne til et almindeligt abonnement, hvis det bedre kan betale sig for brugeren.

Mikrobetalinger findes i dag for eksempel i Sverige, hvor de dog ikke er baseret på blockchain-teknologi.

Ny teknologi kan skabe et tovejssystem

Det system, Nets arbejder på, er baseret på blockchain-teknologi. Dette betyder, at den virtuelle bankbog - kaldet en ledger - ikke ligger på Nets' computere, men findes i krypteret form flere forskellige steder.

Blockchain-teknologiens sikkerhed består i, at alle udgaverne af bankbogen skal være identiske. Teknologien har derudover den fordel, at brugerens online handlinger online kan omsættes til digital valuta, som sættes ind på den virtuelle bankbog.

Det åbner op for muligheden for, at personer, der er særligt engagerede, fx i at skrive kommentarer eller blogindlæg, som andre brugere synes om, kan modtage betaling for deres indsats. Denne type system ses blandt andet på blogplatformen Steemit, hvor bloggere såvel som brugere, der kommenterer, bliver betalt for deres indsats.

Kan give bedre muligheder for nichemedier

Systemet, som Nets arbejder på, er rettet direkte mod større mediehuse, men hvis det viser sig succesfuldt, vil det være nærliggende, at systemet eller et lignende system også kan bruges af små medier eller enkeltpersoner.

Det kan både være private bloggere og sites, der har fokus på at give et konstant opdateret overblik over et enkelt emne som fx Skattesagen eller andre komplicerede sager, der udvikler sig over tid.

Problemet med betaling for online artikler er en af mediebranchens store udfordringer, som gennem længere tid har manglet en løsning.

Blockchain-teknologien er en radikalt anderledes måde at organisere betalinger på, men for mange af os er det svært at gennemskue detaljerne og de håndgribelige fordele, det kan medføre.

De fordele skal Nets' Blockchain Development Lab-initiativ, hvor løsningen udvikles, gøre åbenlyse for forbrugerne, før mikrobetalingerne kan blive en succes herhjemme.

Vi må imidlertid vente en tid med at se, om det lykkes, da systemet endnu kun er i de første faser og uden en konkret lanceringsdato.