Millionsamarbejde: Microsoft vil udvikle kvantecomputer med dansk universitet

I en ny aftale investerer Microsoft et trecifret millionbeløb i forskning og udviklingning af kvantecomputere hos Københavns Universitet.

Her ses forskningsleder og professor Charles M. Marcus, der skal lede forskningen og udviklingen af en kvantecomputer på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet © københavns universitet)

Københavns Universitet har indgået en femårig aftale med Microsoft om udviklingen af en ny supercomputer - en såkaldt kvantecomputer. Microsoft vil bruge et trecifret millionbeløb på samarbejdet.

- Det er en meget stor investering fra Microsofts side. Det kan man se på de mennesker og det udstyr, som de flytter ind, siger Thomas Bjørnholm, der er prorektor på Københavns Universitet.

Investeringerne vil gå til et udviklingslaboratorie, der hedder Station Q Copenhagen, hvilket nu er en ud af fem afdelinger verden over. De fem afdelinger er alle støttet af Microsoft og samarbejder omkring udviklingen af en kvantecomputer.

Forskningsleder på projektet, professor Charles M. Marcus, kalder samarbejdet en gevinst for de studerende på Københavns Universitet.

- Samarbejde med Microsoft tillader de studerende at træne med det bedste udstyr og de bedste forskere i verden. De kan være en del af det samarbejde, siger professoren.

Hvad kan kvantecomputere bruges til?

Charles M. Marcus fortæller, at der lige nu er nogle kendte scenarier, hvor kvantecomputere har en fordel over almindelige computere.

- Det er især problemer, der er kvantemekaniske, som en kvantecomputer er god til at løse. Men hvilke problemer er kvantemekaniske? På en måde er alle problemer kvantemekaniske. Det kan være, hvordan medicin påvirker din krop eller hvordan et materiale bliver til en superleder, siger professor Charles M. Marcus.

Kvantecomputere er altså særlig gode til løse problemer, der er kvantemekaniske, men det er ikke nemt at forudsige alle scenarier, hvor de kan bruges.

- Man ikke kan sige præcist, hvordan kvantecomputere vil blive brugt i fremtiden. Der er mange muligheder, men det er stadig usikkert, hvordan de skal bruges. Det kræver mere forskning, siger professor Charles M. Marcus.

Han fortæller videre, at vi først kan sige, hvilke problemer man kan løse med en kvantecomputer den dag, hvor man har en til rådighed.

Hvad bringer fremtiden?

Hvis man spørger prorektor på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm, er han ikke i tvivl om, hvad målet er med samarbejdet med Microsoft.

- Det, vi håber på, det er, at verdens første fungerende kvantecomputer bliver lavet her i København. Det vil sætte Københavns Universitet på verdenskortet på en meget markant måde, siger siger Thomas Bjørnholm.

Konkurrencen vil dog være skarp, da Google, IBM og mange andre - udover Microsoft - prøver at udvikle en kvantecomputer.

Hvordan virker en kvantecomputer?

På nedenstående grafikker kan du se forskellen på, hvordan traditionelle computere, benytter klassiske bits, og kvantecomputere, der benytter kvantebits, fungerer.

Du kan også blive klogere på kvantecomputere ved at høre et afsnit af Harddisken fra maj, hvor kvantecomputere undersøges.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter