Mindfuld cyborg indsamler data om sig selv på over 700 måder

Vi skal bruge teknologien til at blive bedre mennesker og mere medfølende væsner, mener selverklæret cyborg. Han kalder det "digital balance".

Chris Dancy bærer til daglig ikke mindre end fire armbånd, der måler på hans krop og aktivitet (Foto: Esben Hardenberg © Esben Hardenberg)

Amerikanske Chris Dancy er en af de mennesker, der er mest forbundet til den digitale verden. I mere end ti år har han overvåget sin krop og sine aktiviteter med gadgets og minutiøst kortlagt sin brug af onlinetjenester såsom Facebook, Twitter og email. Han har i dag langt over 700 forskellige måder at indsamle data på.

Dataindsamlingen startede for omkring ti år siden, da han led af depression og var kraftigt overvægtig, og hans læge bad ham om at føre dagbog.

Teknologien gjorde det umuligt at være sammen med andre

Dagbogen holdt han ved at gemme udklip fra hans digitale liv, da de ting han lagde på fx Facebook fortalte noget om, hvem han var, eller gerne ville være.

Snart greb indsamlingen om sig, og Dancy indsamlede data om alt. Fra hvor mange skridt han tog til mængden af lys i kontoret, og hvad han spiste og meget meget mere. Ved at analysere sig selv og sine omgivelser fandt han en opskrift på, hvordan han både kunne overvinde sin depression og sin overvægt ved at følge bestemte mønstre.

Han tabte sig og kom i balance med sig selv. Men på grund af den aparte levevis fik han også svært ved at være sammen med andre mennesker.

- For omkring tre år siden var jeg blevet så effektiv med min diæt og træning, at jeg vidste præcis, hvad der ville ske [med krop og humør, red.], hver gang jeg spiste noget. Men det at spise er noget socialt, og når man har så optimeret et liv og diæt, bliver det svært at nyde samværet med andre mennesker, fortæller han.

Derfor vidste Dancy, at han måtte ændre noget, og han er nu stor fortaler for, at vi alle skal lære at bruge teknologien på vores egne præmisser.

Bliv en mindful cyborg

Dancy mener, at vi alle er cyborgs, fordi vi konstant bruger teknologi - især smartphone og deres apps - og fordi vi er så tæt forbundet til den digitale verden via bl.a. email, sociale netværk og andre webservices.

For at blive en mindful cyborg kræver det, at vi tager kontrol over teknologien og bruger den fagre nye verden til at blive bedre mennesker.

- En mindful cyborg er en, der bruger teknologi til at blive mere medfølende over for sig selv og andre, lyder hans beskrivelse.

Og det at være en mindful cyborg er ikke kun for ekstreme dataindsamlere, vi kan alle være med. Her er tre app-anbefalinger fra Dancy, der kan hjælpe dig med de første skridt til at blive en digital zenmester:

Dancys app-anbefalinger

  • SpaceDenne app viser dig en venteskærm, hver gang du åbner Facebook, Snapchat eller en anden social media-app på din smartphone. Skærmen beder dig om at tage en eller to dybe indåndinger og herefter ledes du videre til appen. Dens formål er at gøre dig fri af den afhængighed, der kan opstå, når de sociale mediers 'likes' og 'shares' udløser stoffet dopamin i din hjerne.

  • PausePause får dig til at tage meditative pauser, hvor du med din finger på skærmen følger en lille prik i langsomt tempo, mens beroligende musik spiller. Det skal få tid til at sætte tempoet ned og give dig en pause.

  • Jack - Time Will Tell Med Jack - Time Will Tell kan du sende beskeder, der først kan åbnes i fremtiden. På den måde kan du sende søde billeder, tekst og videoklip til din partner, familie eller venner, som de kan glæde sig til at åbne om en dag, en uge eller et helt år. Den gør op med idéen om at alting skal ske med det samme og lader dig og dine dyrke forventningens glæde.

Teknologien skal gøre os til bedre mennesker

Dancy forklarer, at han har brugt teknologi som en måde at hæve sig selv over andre ved at gøre dem til grin.

- Jeg delte tit opdateringer eller tog screenshots af noget, bare for at kunne gøre andre til grin. Det var en slags passiv-aggressiv cybermobning, fortæller han.

Det gør han ikke længere og den lange personlige rejse med dataindsamling og -analyse har ledt Dancy til den konklusion, at teknologien kan bruges til meget andet - og at vi i langt højere grad bør bruge den til at blive bedre og mere medfølende mennesker.

Facebook
Twitter