Mobilbetaling er en rodebutik - særligt for iPhone-brugere

To forskellige tekniske løsninger har gjort det totalt forvirrende for brugerne, hvor de kan købe med mobilen.

For mange brugere er det helt uoverskueligt, hvor man kan betale med mobilen - og hvilken terminal man skal bippe telefonen på. (© Verifone)

Apple Pay er i dag trådt ind på det danske mobilbetalingsmarked.

For de Nordea og Jyske Bank-kunder, der i første omgang kan gøre brug af tjenesten, bliver betaling med mobilen nemmere end før, da det burde virke alle steder, hvor man kan betale med et kontaktløst kort.

Læs også

Apple Pay er nu i Danmark: Kræver den rigtige bank

Men mobilbetaling i forretningerne i Danmark er ellers mildest talt blevet lidt af en rodebutik. Særligt for iPhone-brugere - og det skyldes ikke mindst Apple selv.

Kun Apple må bruge NFC-chippen til mobilbetaling

Apple vil nemlig kun tillade deres egen betalingsservice, Apple Pay, at bruge den såkaldte NFC-chip i deres telefoner. NFC er den samme teknologi, der sidder i de kontaktløse betalingskort, som rigtig mange danskere allerede gør brug af.

Det betyder, at andre services, som fx MobilePay, det mobile Dankort og de såkaldte Wallets, som flere banker tilbyder (fx My Wallet, AL Wallet og Sydbank Wallet), er nødt til at bruge Bluetooth eller QR-koder, hvis deres løsning skal virke for iPhone-brugere.

Det er ikke et problem på Android-telefoner, hvor NFC ikke er spærret af producenten.

Halvdelen kan kun bruge Bluetooth

Ifølge analysefirmaet IDC’s vurdering er lige godt halvdelen af smartphones i Danmark iPhones, hvilket betyder, at rigtig mange danskere kun kan gøre brug af betalingsterminaler i forretningerne, der tilbyder betaling via Bluetooth. Hvis de altså ikke er kunde i Nordea og Jyske Bank og dermed kan bruge Apple Pay.

I øjeblikket er det kun omkring en fjerdedel af butikkerne, der har en løsning der understøtter Bluetooth, mens det er næsten tre fjerdedele, der understøtter NFC. Det vurderer Chris Lund Hansen, direktør hos Verifone, der sidder på lidt over halvdelen betalingsterminalerne i de danske butikker.

Det betyder, at der ved kassen i supermarkedet kan være helt op til tre forskellige løsninger. Udover den klassiske terminal, du enten bipper dankortet på siden af eller sætter kortet ind i, er det den sorte Bluetooth-plade, og den særlige MobilePay-plade.

Verifone har én slags terminal

Men forvirringen stopper ikke her.

For det afhænger nemlig af, hvilket firma, der har leveret terminalen, hvilken brugeroplevelse du får.

Verifone er begyndt at bruge en samlet terminalløsning, der både understøtter NFC og Bluetooth, så du som forbruger, kun skal forholde dig til en terminal, uanset om du har en iPhone eller Android - eller hvilken mobilbetalingsløsning du bruger.

Du kan dog ikke af den grund nødvendigvis regne med, at Bluetooth er aktiveret i alle terminalerne, så måske virker det i èn forretning og ikke i en anden.

Og Nets har en anden

Firmaet Nets, der sidder på det resterende marked, har derimod valgt at adskille terminalerne. Det er altså i butikker, der bruger Nets til at varetage betalingstransaktioner, du vil se flere forskellige dimser, du kan bippe din mobil på.

Hos Nets erkender man, at de forskellige terminaler man skal holde mobilen op til, kan stille krav til brugerne:

-Det bliver en lille smule fragmenteret. Det kan være et svært landskab at orientere sig i og kræver noget uddannelse af forbrugerne, siger Nets pressechef Søren Winge.

Han mener dog også, at det kan have sine fordele, at NFC og Bluetooth-terminalerne er adskilte. Har man flere betalingsløsninger installeret på sin telefon, kan det nemlig være uklart, hvilken service man rent faktisk betaler med, hvis de allesammen virker på den samme terminal.

Der er flere uligheder

Ulighederne mellem Android og iPhone og de forskellige betalingsløsninger stopper dog slet ikke her.

Bruger man Apple Pay, kan man som udgangspunkt forvente, at løsningen virker i alle de butikker, der tager imod kontaktløse betalinger fra det fysiske betalingskort. Det samme gør sig gældende for de mobilbetalingsløsninger til Androidbrugere, der ligeledes bruger NFC-løsningen.

Dog er det ikke sikkert at alle butikker har aktiveret Apple Pay-betalinger endnu - selvom infrastrukturen skulle være på plads.

Desuden understøttes Apple Pay i udlandet, da man både kan tilføje Visa og Mastercard som betalingsmiddel.

Hverken MobilePay eller Dankort-appen kan bruges uden for Danmarks grænser. Det kan til gengæld flere af bankernes egne Wallet-løsninger. Her kan det dog være et problem at bruge Bluetooth og QR-koder, mens det burde virke med NFC.

I nogle af Wallet-løsningerne skal man dog have et Mastercard - og ikke et Visa - for at kunne betale med mobilen i udlandet.

Betaling fra person til person er også en forskel

Så er der jo lige det med at overføre penge fra person til person, som gjorde MobilePay til en regulær megasucces, der nu er brugt af mere end 3,6 millioner danskere.

Her vil Apple også gerne være med, og det forventes at det bliver muligt i en snarlig opdatering af styresystemet til iPhone. I bedste Apple-stil kan det dog kun lade sig gøre fra Apple-bruger til Apple-bruger, via firmaets iMessage-app. Desuden går pengene ikke direkte ind på din bankkonto, men på din Apple-konto.

Hverken bankernes Wallets eller Dankort-appen kan bruges til at overføre penge fra person til person.

Onlinebetaling er også fragmenteret

Vil du gerne kunne betale med din mobil online i stedet for at taste de 16 lange cifre fra dit kreditkort ind, så er det også kun nogle af løsningerne der virker.

Apple Pay kan bruges udvalgte steder, og det samme kan MobilePay. Hverken det mobile dankort eller Wallet-løsningerne kan bruges online.

Alt i alt må man konstatere, at mobilbetaling ikke nødvendigvis gør livet nemmere lige nu og her.

Dog vil der ifølge Chris Lund-Hansen være en del flere butikker, man kan betale i med mobilen efter 1, januar, da en række terminaler skal skiftes inden årets udgang.

Verifone-direktøren forventer, at det vil betyde at cirka 90 procent af butikkerne efter nytår vil tage imod NFC-betalinger, mens Bluetooth-løsningen vil nærme sig 50 procent.