Mobilen advarer dig, hvis du er i skudlinjen

Om det er skud i nærheden eller ubemandede fly over dig, hjælper ny teknologi med at lokalisere truslen.

(© Vanderbilt / ISIS)

På Vanderbuilt-universitetet i USA har man for nyligt udviklet et ekstramodul til Android-mobiler, der gør telefonen i stand til at aflytte hvor et skud er kommet fra.

Modulet fylder som et spil kort, og kommunikerer med Android-mobilen via Bluetooth.

De lytter efter skud

De har bygget to forskellige versioner. Den lille har en enkelt mikrofon, og skal kommunikere med 5 andre mobiler (udstyret med tilsvarende moduler) for at kunne bestemme skuddets position og vise det på et kort.

Den anden version har fire mikrofoner, og skal kun bruge data fra én anden mobil for at afgøre hvor skuddet kom fra.

Batman-teknologi

Det minder i virkeligheden lidt om en mindre avanceret udgave af det sonar-system, Batman og Fox (Morgan Freeman) byggede i Dark Knight i 2008. Her hackede de sig ind i alle indbyggernes mobiltelefoner, og brugte det som et avanceret, distribueret lyttesystem til at finde Jokeren og de andre skurke.

Helt så langt er Vanderbuilt-forskerne ikke. Endnu.

Pengene til Vanderbuilt-projektet kommer (naturligvis) fra DARPA - Defense Advanced Research Project Agency - det amerikanske forsvars forskningsenhed, som finansierer alt fra netværks-infrastruktur til selvkørende biler og meget mere.

Men DARPA og Vanderbuilt er ikke de eneste med samme idé.

Drone-skjold

Ars Technica rapporterede i denne uge om det såkaldte Drone Shield, der ud fra lignende principper skal kunne høre, om der er droner - ubemandende luftfartøjer - i luften over vores hoveder.

Ideen er at bygge et lille system med en Raspberry Pi mini-computer, en mikrofon og en særlig processorenhed, som tilsammen ikke bare kan høre om der er en drone i nærheden, men (måske) også hvilken type det er.

Men Drone Shield er næsten så langt fra et DARPA-projekt som man kan komme. Her er i stedet tale om en luftfartsingeniør fra Washington DC, der søger penge via crowdfunding-platformen Indiegogo.

Paranoia eller nødvendig beskyttelse?

Der er helt klart et stykke vej endnu, før både skud-lokalisering og drone-afsløring fungerer, og ikke mindst før teknologien bliver almindeligt tilgængelig.

Faktisk er det i følge de eksperter Ars Technica har talt med, ikke sikkert om Drone Shield overhovedet vil fungere i virkeligheden.

Ikke desto mindre er der nok mange som vil mene, at det i fremtiden - ikke mindst i mindre fredelige samfund end vores - kunne være både nyttigt og nødvendigt også for almindelige borgere at blive advaret, hvis der er skud i nærheden, eller hvis en drone på himmelen over dem er i gang med at overvåge befolkningen...

Har man bekymringer i dén retning kan man i øvrigt se mere om problematikken på Teknologirådets hjemmeside. De afholdt i april workshop om droner og de potentielle muligheder OG problemer i teknologien.