Mobilen laver 3D-model af din krop

3D-modellen af kroppen kan bruges til at holde øje med sin vægt og sit helbred, eller til at bestille skræddersyet tøj på nettet.

Computermodellen af kroppen indeholder over 100 forskellige mål, og kan ret præcist gætte på alt fra skostørrelse til vægt. (© Poikos.com)

Poikos er et lille irsk-hollandsk firma, som de sidste tre år har arbejdet på at lære computere at se og forstå omverden i tre dimensioner.

Det er en kæmpe udfordring, og Poikos koncentrerer sig i første omgang om et lille hjørne af problemet - nemlig at lave præcise 3D-scanninger af menneskekroppe, bare med en mobil eller et almindeligt webkamera.

- Man skal bruge to billeder, et forfra og et fra siden, og så kan vi lave en model med over 100 forskellige mål, siger Nell Watson, der er stifter af Poikos.

3D-modellen der kommer ud af billederne kan fx bruges til at holde øje med sin vægt og sit helbred, eller til at bestille skræddersyet tøj på nettet.

3D-modellen bygger på scanninger af 1000 mennesker

Det er som nævnt ikke helt lige til at få computere til at se i tre dimensioner og afkode ting eller mennesker i verden.

Derfor "snyder" Poikos også lidt. De har nemlig lavet en slags gennemsnitsmodel, som fungerer som udgangspunkt for de billeder, man tager af sig selv.

- Vi har scanninger af cirka 1000 mennesker, primært fra Vesteuropa, og dem har vi samlet til en gennemsnitskrop, fortæller Nell Watson.

Når man uploader de to billeder bliver de først analyseret af programmet, som finder kroppens omrids.

Bagefter bliver 3D-modellen så tilpasset, så den matcher det omrids softwaren har fundet i billederne, og på den måde har man nu fået lavet en 3D-model af sin krop.

Det er altså ikke billederne der skaber en model, men en allerede eksisterende model, der bliver omformet.

Modellen kan bruges til at holde øje med helbred og vægt

Den tredimensionelle krop kan nu bruges til at vurdere vægt, se på forhold mellem livvidde og hoftevidde og oven i købet komme med et kvalificeret bud på ens skostørrelse, siger Nell.

Softwaren fungerer faktisk så godt, at man får en rimelig nøjagtig analyse af kroppen, selv hvis man har tøj på - så længe det sidder nogenlunde tæt.

Nell Watson siger, at hun selv har brugt modellen, da hun skulle tabe sig.

- Jeg brugte softwaren til at lave en model af hvordan jeg ville se ud hvis jeg vejede 15 kg mindre, og det brugte jeg som motivation, fortæller hun.

Udover fitness ligger der også et potentiale i at lave analyser af kroppens form og udvikling med henblik på at afsløre potentiel sygdom.

Køb skræddersyet tøj på nettet med din virtuelle krop

Det er dog nok online shopping, som er Nells primære fokus, og der hvor hun har mødt størst interesse.

Hvis man har prøvet at købe tøj eller sko på nettet ved man nok også, hvor svært det kan være at ramme den præcise størrelse.

Der findes mange andre løsninger - fra manuelle målinger til store scannere i butikker, som tager billeder man så kan gemme under sin profil og bruge når der skal shoppes online senere.

Nell Watson håber dog, at Poikos kan lave så præcise scanninger, nemt og bekvemt uden andet udstyr end et webkamera eller en mobil, at man ligefrem vil kunne få lavet individuelt tilpasset tøj ud fra scanningerne.

Computere bliver bedre til at se og forstå verden

Men skal man løfte blikket lidt fra kropsmodeller og skræddersyede jakkesæt, så handler det om at lære computere at se og i en vis grad forstå verden og de ting der er i den.

- Det er så nemt for os mennesker, men virkelig svært for computere, siger hun.

Der sker dog for tiden en del fremskridt, siger Nell, både indenfor det man kalder machine learning og deep learning, og indenfor hardware.

Smartere computere kan hjælpe os med at forstå os selv

Google har fx gang i Project Tango, en Android-mobil der kan lave en slags radarbillede af verden foran mobilen.

Og IBM har netop i sommer præsenteret en helt en helt ny slags chip.

Den hedder Synapse, og er som navnet antyder bygget efter en netværksarkitektur der minder meget mere om den menneskelige hjerne end normale chips.

Det er stadig en noget forsimplet udgave, men giver potentielt en helt masse nye muligheder for fx meget hurtigere billedgenkendelse - i mobiltelefoner, selvkørende biler, industrirobotter og så videre.

Svinger man sig helt op på de høje nagler, siger Nell Watson, så vil det ikke bare gøre computerne i stand til at forstå verden og os, men også hjælpe mennesker med at blive klogere på os selv...

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter