MSN Messenger lukker og slukker efter 15 år

Det var din ungdoms Facebook, men nu sætter Microsoft en stopper for MSN Messenger.

Mangt en teenager har tilbragt en stor del af deres liv i dette lille vindue. (Foto: Microsoft.com © Microsoft.com)

I dag sættes der punktum for 15 års internethistorie.

Efter millioner af samtaler, flirter på kontoret og ikke mindst akavede navne med diverse dybe citater fra film og musik, er det slut.

Softwaregiganten Microsoft lukker og slukker for chatklienten Windows Live Messenger, bedre kendt som MSN Messenger.

En ufin løsning

Det lille program med de grønne og blå mænd i logoet så dagens lys i sommeren 1999. Dengang var det tænkt som en rival til chatklienten AOL Instant Messenger, der var den største chatklient i USA på det tidspunkt.

I starten var der kun ti personer tilknyttet projektet, og en af dem var David Auerbach, som tidligere på året skrev en personlig beretning om Messengers fødsel.

Ifølge David Auerbach var den største udfordring, at Microsoft skulle have lokket brugerne fra AOL over på Messenger.

Det gjorde man ved at tilpasse Messenger, så man kunne tilføje kontakter fra AOL og snakke med dem over Messenger - vel og mærket uden at spørge folkene bag AOL om lov.

- Det var ikke elegant, men det var heller ikke kompliceret, husker David Auerbach.

Regulær krig

Ideen var, at Messenger kunne markedsføres som en chatklient, hvor man kunne snakke med alle sine venner, uanset hvilket program de brugte.

Folkene hos AOL var selvsagt ikke glade for, at Microsoft havde tiltvunget sig adgang til deres produkt, og det førte til en lang, offentlig krig i pressen, hvor beskyldninger om spionage fløj gennem luften.

Samtidig sad Microsofts og AOL's programmører i kulissen og legede katten efter musen. Hver gang AOL havde lukket et hul, fandt Microsoft et nyt.

- Messenger-krigen var et rush. Det var spændende at komme ind hver morgen og se, om vores klient stadig virkede med AOL.

- Jeg følte, at det var en olympisk kamp mod ukendte udviklere hos AOL. Jeg havde ingen ide om, hvem mine modstandere var, men jeg havde udfordret dem, og jeg ville vinde, skriver David Auerbach.

Teknologisk frontløber

Taktikken virkede og på kort tid fik Messenger millioner af brugere og var i en periode installeret på enhver teenagers computer.

Her kunne de chatte med vennerne og nedfælde deres dybe tanker og sjove betragtninger i feltet, hvor man skrev sit navn.

Samtidig blev der løbende udviklet nye smarte funktioner, der skulle gøre den simple chatklient mere attraktiv. Det førte til flere funktioner, som vi i dag betragter som en selvfølge. For eksempel opkald til mobil- og fastnettelefoner.

- Det var det første amerikanske chat-program, der forvandlede et kolon og en parentes til et rigtigt smiley-ansigt og folk elskede det, skriver David Auerbach.

Skype blev dødsstødet

I 2005 blev MSN Messenger omdøbt til Windows Live Messenger, og holdet bag fortsatte med at udbygge det med funktioner som gruppering af kontakter, videochat, spil over nettet og animerede hilsner.

Da MSN Messenger var på sit højeste, var der ifølge Microsofts danske teknologidirektør Ole Kjeldsen mellem 300 og 350 millioner brugere.

Men det varede ikke ved. I 2012, efter Facebook og Skypes indtog på markedet, faldt tallet ifølge Techcrunch til et sted på den gode side af 100 millioner brugere.

Samme år annoncerede Microsoft, at de ville flytte alle Messenger-brugere over på Skype, som firmaet kort forinden havde købt for 50 milliarder kroner.

En ufin løsning

Sidste år blev adgangen til Messenger slukket i Europa og USA, så brugere ikke længere kunne logge på. Og forsøger man at downloade chatklienten hos Microsoft, bliver man i dag mødt af en opfordring om at bruge Skype i stedet.

Kineserne fik dog lov til at fortsætte med at bruge Messenger lidt længere, men i dag bliver der også lukket for dem, og så er det definitivt slut med Microsoft Messenger. Og dog.

Den nostalgiske programmør Jonathan Kay har nemlig lavet Messenger Reviver, der kan udnytte smuthuller i Messengers kode og gøre det muligt at bruge programmet, selv om Microsoft har slukket for deres servere.

Og det er vel i grunden helt i programmets ånd, at det nu bliver holdt i live af en programmør, der udnytter huller hos Microsoft.

Facebook
Twitter