Næste år køber vi flere tablets end PCere

Allerede i 2015 må den klassiske PC se sig overhalet af tabletcomputeren, men det er ikke Apples iPad, der trækker det tungeste læs.

Næste år vil tabletsalget overhale PC-salget (Foto: Christian Riis © Type 1)

Det måtte jo ske på et tidspunkt - og det tidspunkt ser nu ud til at blive næste år. Her vil det globale salg af tabletcomputere endegyldigt overhale PC-salget - og det endda på trods af, at vi næste år vil købe flere PC-maskiner end vi har gjort i år.

Det er analysehuset Gartner, der netop har frigivet nye prognoser for udviklingen af computersalget, og Gartner spår, at der næste år vil blive solgt små 321 mio. tabletcomputere - mod blot små 317 mio. PC-maskiner, herunder Apples Mac-maskiner.

Tabletsalget ventes i år at lande på 256 mio. maskiner verden over og det er især de billigere tablets, der driver væksten, skriver Gartner.

Kun fire år siden det begyndte

Selv om Apples iPad åbnede ballet i 2010, er konkurrenterne efterhånden kommet ualmindelig godt med. Gartner forudser, at Googles Android-system uden sammenligning vil være det mest dominerende på tværs af smartphones, tablets og PC-maskiner næste år, og det endda til trods for, at Android ikke rigtig findes som styresystem til den klassiske PC.

Således venter Gartner, at der næste år vil blive solgt 1,37 milliarder enheder, der drives af Android, mens Apple i alt vil sælge 301 mio. smartphones, tablets og computere. Microsoft mangler fortsat momentum med sit smartphonesystem, Windows Phone, men selskabet er ingenlunde hægtet af vognen.

Windows Phone stadig lilebitte

Gartner venter således, at udfasningen Windows XP, samt den øgede økonomiske aktivitet især i vesten vil give et skub til salget af Windows-baserede enheder, der næste år vil blive solgt i 373, 7 mio. eksemplarer.

Gartner venter desuden, at Windows Phone - trods Microsofts køb af Nokia - ved udgangen af i år fortsat kun udgør fire procent af det globale salg af smartphones, hvilket frem mod 2018 ventes at vokse til 10 procent

66 procent af alle solgte mobiler vil år være smartphones, og det tal ventes at stige til 88 procent i 2018.

Facebook
Twitter