Næste års mobillås? Fingeraftryk scannes gennem skærmen

En optisk scanner skal erstatte den nuværende fingeraftrykslæser, der ikke længere er plads til på tidens telefoner.

Dette er formentlig det tætteste, du kommer på at se den nye optiske fingeraftrykslæser, som efter planen skal leve inde bag skærmen på kommende smartphones. (© Synaptic)

I takt med at smartphones er ved at udvikle sig til at blive en stor glasskærm, er den populære fingeraftryksscanner, som rigtig mange bruger til at låse telefonen op med, blevet forvist fra fronten af telefonen.

De fleste nye Android-flagskibstelefoner, har flyttet fingerscanneren om på bagsiden, mens Apple med iPhone X helt har valgt at sløjfe fingeraftrykket og erstatte det med ansigtsgenkendelse, det firmaet kalder Face ID.

Men som en nylig DR-test viser, så er fingeraftryk på fronten af en telefon stadig både logisk og særdeles brugervenligt.

Skal det kunne lade sig gøre på en telefon, der har skærm til kanten, er der kun en ting at gøre; nemlig at bygge scanneren ind i skærmen. Og det er lige netop, hvad firmaet Synaptics oplyser, de nu har tænkt sig at gøre.

Clear ID bruger optiske sensorer

Synaptics siger, de nu er klar til at masseproducere de indbyggede fingeraftrykslæsere, som har fået navnet Clear ID.

Ifølge producenten, vil fingerscanneren dukke op, når brugeren har brug for at se den og ellers være usynlig bag glasskærmen.

Clear ID er baseret på en optisk sensor, som scanner fingeraftrykket gennem glasset. Dermed vil løsningen ifølge Synaptics samtidig eliminere de klassiske udfordringer med fingeraftryk, nemlig at det ikke kan læses, hvis du har våde eller kolde fingre.

Hvor god og sikker er den?

De to store spørgsmål, som vi først får svar på, når teknologien bliver implementeret i en telefon, der kan købes, er; hvor godt og hurtigt teknologien virker, og hvor sikker metoden er?

Synaptics oplyser, at de vil vise teknologien frem til januar på den store forbrugerteknologimesse CES, der hvert år løber af stablen i Las Vegas i starten af januar.

Ifølge firmaet vil teknologien kunne ses i aktion på en telefon fra en af de helt store mobilproducenter, som ikke er blevet offentliggjort endnu.

Rygterne har floreret hele 2017

Rygterne om fingeraftrykslæsere indbygget i skærmen har iøvrigt floreret hidsigt gennem hele 2017.

Først forlød det, at Samsung pønsede på at bygge teknologien ind i Galaxy S8. Men da telefonen blev lanceret i foråret uden, drejede rygtemøllen videre og mente, teknologien nok ville komme i sydkoreanernes efterårstelefon Note 8. Men også her udeblev den.

Samtidig forlød det, at Apple testede teknologien i iPhone X, men at de ikke kunne få det til at virke.

Dette er dog efterfølgende blevet afvist af Dan Riccio, Senior Vice President of Hardware Engineering hos Apple. I et interview med mediet Techcruch fortæller Riccio, at Apple hele tiden gik direkte efter at lancere Face ID, og hverken overvejede at bygge Touch ID ind i skærmen, på siden eller bagpå telefonen.