Nokia klar med 360-graders kamera...til 425.000 kroner

Det finske firma ser ud til at komme først med et dedikeret professionelt virtual reality kamera.

I denne vinkel ligner det nærmest en hårtørrer, men det er Nokias bud på et topprofessionelt virtual reality videokamera (© Nokia)

Den hedengangne konge af mobil, Nokia, har kastet sig over virtual reality og lancerer nu et professionelt og dedikeret 360-graders kamera.

Kameraet hedder Ozo og består af 8 linser, der er monteret inde i noget, der mest ligner en bold med en pind på. Linserne optager i en vinkel på 195 grader, og skaber tilsammen et fuldkomment 360-grader-billede.

Ozo er også udstyret med 8 mikrofoner, som betyder, at lyden kan opleves som kommende fra alle vinkler.

Kan vise billeder live

Der findes en del andre kameraløsninger, der kan optage i 360 grader, men det særlige ved Ozo er, at optagelserne kan ses live under optagelsen.

Man behøver altså ikke - som det er tilfældet i dag - vente på, at en computer 'syr' billederne sammen for at se, hvad det egentlig er, man får i kassen.

Dog er der stadig behov for efterbehandling, før overgangene bliver helt usynlige, og man dermed kan livesende 360-grader-video i fuld kvalitet uden forsinkelser.

Nokia siger selv, at de med Ozo har "født det første professionelle virtual reality kamera", og det afspejles også af prisen. Ozo koster nemlig 425.000 kroner, og kan nu forudbestilles, men en forventet levering i første kvartal 2016.

Perspektiv: 2016 er af mange spået til at være året, hvor video i 360-grader og virtual reality (VR) for alvor bliver mainstream.

  • Samsung har allerede sendt sin brille Gear VR på markedet.

  • Google har længe haft en VR-løsning - Google Cardboard - i form af en papæske, man kan putte sin telefon ind i.

  • Facebooks Oculus-brille skulle komme på markedet i 2016

  • Sonys Playstation VR komme ligeledes i 2016.

  • DR sendte i september 2015 som de første 360-grader live-video fra verdensrummet.