Nokia-udbrydere melder klar med rebelsk tablet

I halen af Nokias lancering en tablet under eget navn igår, lancerer Nokia-udbryderne hos Jolla nu også en uafhængig iPad-konkurrent, der henter kapital i rekordfart.

Jollas tablet er på størrelse med en iPad Mini (Foto: Skærmdump)

Der er udbrudt kø i afdelingen for rebeller, der blæser til kamp mod de etablerede elektronikgiganter.

I går kunne de tilbageværende dele af finske Nokia afsløre tabletcomputeren Nokia N1, der er Nokias første stykke forbrugerelektronik siden salget til Microsoft - og i dag er det så et andet, Nokia-relateret finsk selskabs tur til at overraske.

Denne gang er det det lille finske selskab Jolla Mobile, der på rekordtid har fået hentet kapital til sin første tabletcomputer via crowdfundingportalen Indiegogo.

Jolla Mobile er stiftet af udbrydere fra Nokia-koncernen, der forlod selskabet da daværende CEO Stephen Elop valgte at skrotte Nokias egen software til fordel for Microsofts Windows Phone.

Nokia havde ellers i en længere periode udviklet Meego-systemet, der skulle have været finnernes bud på en konkurrent til Apples iOS og Googles Android.

Nokia nåede at udgive en enkelt mobil med Meego, Nokia N9, der høstede stor ros fra anmelderne, hvorefter projektet blev skrottet.

Samlede handsken op

Jolla Mobile samlede dog det skrottede system op fra Nokias skraldespand, og har siden udviklet produkter, baseret på Meego, der lever videre under navnet Sailfish OS.

Tidligere annoncerede Jolla, at selskabet nu ville samle penge ind til selskabets første tablet - og på kun et par timer har knap 3400 mennesker indbetalt 527.000 dollars til Jolla, der blot skulle bruge 380.000 dollars for at komme i gang med produktionen.

Jolla markedsfører sig netop på at være uafhængig af de store IT-giganter - og på ikke at indsamle data om brugerne. Platformen giver dog også mulighed for at bruge Android-apps.

Jollas tablet er på størrelse med en iPad Mini, men bliver lidt billigere med en forventet pris på omkring 250 dollars - eller under 2000 kroner. Tabletcomputeren kommer til salg i hele EU, altså også i Danmark.

Selskabet har høstet ros for sine smartphones, der dog ikke umiddelbart har slået en bule i markedet, hvor Googles Android-system tegner sig for 85 procent af alle solgte mobiler.

Facebook
Twitter