Norsk projekt: Bredbånd til Nordpolen

Det norske rumcenter og teleselskabet Telenor undersøger nu muligheden for at sende satellitter op, som skal forsyne verdens nordligste egne med internet.

Det bliver måske muligt at komme på Facebook - selv herfra. (Foto: Nick Cobbing /Scanpix)

Mens havisen ved nordpolen bliver mindre og mindre som årene går, begynder norske Telenor og det norske rumcenter nu at overveje muligheden for at dække verdens nordligste egne med internet via kommunikationssatellitter, der skal dække området nord for den 75. breddegrad.

Den del af kloden, der ligger nord for denne grænse har ganske sløje forbindelser i dag - og kommer man op til den 78. breddegrad, er der slet ikke nogen bredbåndsdækning længere. Årsagen er, at eksisterende kommunikationssatellitter ikke kan nå så langt nord, fordi jorden krummer for meget i forhold til deres bane, der går langt sydligere rundt om jorden.

Men nu vil nordmændene måske rette op på situationen. Det skal ske via projektet 'Arktisk Satellitt-kommunikasjon' der i løbet af de næste par år skal afdække behovet og mulighederne i at sende to satellitter op, så arktis også dækkes af tidssvarende forbindelser.

Mindre is = nye muligheder

De sidste mange år er havisen i arktis smeltet mere og mere, og det giver mulighed for nye sejlruter nordover, ligesom at de oftere isfri have kan sætte gang i yderligere olieeventyr i de arktiske egne.

Det samme gælder turisme, fiskeri og efterfølgende også miljøovervågning - alt sammen forhold, der vil give øget trafik i de arktiske områder. Men udviklingen begrænses af den ringe satellitdækning, og der er kun ganske få projekter i gang på området - fortrinsvis sat i søen af Canada og Rusland. Det skriver den norske avis, Stavanger Aftenblad.

Også godt for fiskere omkring Svalbard

Det er dog ikke kun fragtskibe og nye olieboreplatforme, der skal have glæde af de måske kommende satellitforbindelser. Også den norske øgruppe Svalbard og beboerne i Longyearbyen, der er en af verdens nordligst beliggende byer, vil kunne nyde godt af de bedre forbindelser. Svalbard ligger mellem 74 og 81 grader nordlig bredde - og farvandet omkring øerne døjer med ringe forbindelser.

Foreløbig er der dog tale om en kortlægning af situationen - en egentlig beslutning om at sende satellitter vil tidligst blive truffet om et par år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk