Nu begynder slutspillet om ældgammel webgigant

Yahoos fremtid er fortsat uvis - og det er nutiden også. Selskabet er sat på auktion med frist om to uger.

En af nettets ældste og engang mest feterede virksomheder, internetgiganten Yahoo, har efter flere års kamp nu sat kurs mod sin egen begravelse.

Tidligere på ugen kom det frem, at Yahoos bestyrelse og ledelse nu har sat en deadline for bud på hele eller dele af selskabets værdier, bortset fra den ubetinget største værdi, nemlig en stor aktiepost i det kinesiske selskab Alibaba.

På auktion er også andre aktiviteter, herunder fx blognetværket Tumblr, fototjenesten Flickr og Yahoos japanske datterselskab. Det er ikke givet, at delene vil ende hos samme ejer - og dermed kan de næste to uger frem til 11. april, være de sidste, hvor Yahoo eksisterer, som vi har kendt selskabet siden 1994.

På denne dato udløber fristen for bud på hele eller dele af selskabet, skrev The Wall Street Journal tidligere på ugen.

Foreløbig blot følere

Der er i første omgang tale om interessetilkendegivelser, hvor mulige købere får lejlighed til at plukke og prissætte de dele af selskabet, de er interesserede i - men ikke bindende købstilbud.

Det er længere tids hovedbrud om den store aktiepost i Alibaba, der har ført til den nuværende situation, hvor Yahoo kan ende sine dage for at undgå en stor skatteregning.

De to stiftere, Jerry Yang og David Filo har begge været aktive i selskabet det meste af tiden. I dag er kun Filo tilbage. (Foto: ho © Scanpix)

Selskabet kan ikke afhænde aktieposten uden at blive mødt af en skatteregning, og i stedet har bestyrelsen besluttet en model, hvor alt andet end aktieposten splittes ud i et selvstændigt selskab, hvorefter Yahoo står tilbage som et holdingselskab uden aktivitet.

Lang, blodig proces

Det nuværende udsalg af værdier er en del af denne proces - og det var en stor fyringsrunde i februar også. Her mistede 1.700 mennesker jobbet. Det er dog foreløbig uafklaret, om Yahoo vil bestå i en eller anden form, eller om at selskabet vil blive splittet til atomer.

Microsoft, der i 2008 floppede med et forsøg på at overtage Yahoo, er, i følge flere medier involveret i processen, og tilbyder lån til investorer, der vil købe dele af Yahoo. Det er Microsofts søgemaskine, Bing, der i dag leverer søgeresultater til Yahoo - og Yahoo udgør således et sjældent udstillingsvindue for den lille udfordrer til Google.

Mediet re/code har rapporteret, at Yahoo - uden Alibaba-aktieposten og det japanske datterselskab, kan være helt ned til seks milliarder dollars værd. Til sammenligning forsøgte Microsoft i 2008 at overtage Yahoo til en værdi på små 45 milliarder dollars.

Et webkatalog som Jubii

Yahoo var en af nettets første store virksomheder, stiftet i 1994, længe før nettet blev hvermandseje. Oprindelig var Yahoo slet ikke en søgemaskine, men derimod et håndsorteret katalog over datidens ganske få netadresser, der i årene efter lanceringen knopskød i alle retninger med mailtjenester, chat-tjeneste, aktiekurser og rigtig meget andet.

Selskabet hed oprindelig noget så hyggeligt som 'Jerry og Davids guide til World Wide Web', efter stifterne Jerry Yang og David Filo, hvoraf Filo stadig er aktiv i selskabets bestyrelse.

Portalen var også forbillede for den danske pendant, Jubii - men i modsætning til Jubii, overlevede Yahoo dotcom-kollapset omkring årtusindeskiftet som selvstændig virksomhed.

Mayer scorer kassen

Mens Yahoo gennem årene aldrig har været en decideret dårlig forretning, genvandt selskabet ikke momentum, da tech-branchen igen kom op i gear efter dotcomkrakket, og heller ikke den nuværende direktør, Marissa Mayer, der tiltrådte i 2012, har formået at vende skuden.

En aktivistisk aktionær, kaldet Starboard Value, har aktivt forsøgt at få hele bestyrelsen og ledelsen udskiftet for at sætte turbo på processen med at få splittet Yahoo op og solgt selskabet fra.

Trods pauvre resultater med Yahoo, kan Marissa Mayer forlade posten som topchef med op mod 37 millioner dollars - altså over 245 millioner kroner, har CNN Money beregnet.