Nu kan du få en bæredygtig smartphone

Den bæredygtige smartphone har nu fået nok forudbestillinger til at gå i produktion

Den hollandske smartphone, Fairphone, er den første bæredygtige af slagsen (© Fairphone)

Du kender Fairtrade-kaffe, miljøcertificerede havemøbler og økologisk chokolade. Men nu melder et nyt produkt sig under fanerne til de forbrugere, der har et særligt blik for de miljømæssige og sociale konsekvenser af deres forbrug.

Det hollandske firma Fairphone sender nemlig nu sin første Fairtrade-agtige mobil i produktion - og det sker efter en næsten rekordagtig hurtig lancering. Efter et have eksisteret på idéplanet i et par år, blev selve den bæredygtige smartphone først præsenteret på mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona i begyndelsen af året. Siden har interesserede kunnet skrive sig op til mobilen, der først ville komme i produktion, når tilstrækkelig mange mennesker havde bestilt en af slagsen.

20.000 i første omgang

Dét punkt er nået nu - og det hollandske non-profit-selskab sætter nu den første sending af mobilerne i produktion. Der er dog i første omgang blot tale om en sending på 20.000 eksemplarer - men det er nok til at mobilerne kan produceres uden ekstern kapital. Heraf sælges de første 5.000 som en særlig ‘limited edition'.

Mobilerne er teknisk set ikke udpræget nyskabende, og må beskrives som rimelig gennemsnitlige smartphones, der baseres på Googles Android-system, og specifikationer på det jævne. Ganske markant er det dog, at mobilerne leveres uden oplader. Dermed spares miljøet for det ekstra og ofte unødvendige ressourceforbrug, der går til at producere en oplader, som folk har masser af i forvejen.

Køber din gamle

Efterhånden som flere og flere dimser lades op via et standard-USB-kabel, vil de fleste mennesker nemlig uden problemer kunne bruge opladeren fra deres gamle mobil. Det nyskabende i Fairphonen består derimod i, hvordan den produceres - og her har holdet bag Fairphonen sat sig for at kontrollere produktionsprocessen helt ned i detaljen.

Materialerne til moderne smartphones, fx tin og titanium, udvindes ofte via farlig minedrift i Afrika. Her har den hollandske virksomhed sat sig for at gøre livet bedre og arbejdet mere sikkert for minearbejderne.

På samme vis påtænker Fairphone at starte et tilbagekøbsprogram, hvor forbrugernes gamle mobiler købes tilbage og sendes til genbrug, i stedet for at ende livet på en losseplads i Afrika.

Grønt hjerte

Fairphone er ikke det første selskab, der interesserer sig for bæredygtigheden og de miljømæssige konsekvenser i vores heftige forbrug af mobiler og andet elektronisk grej. Også daværende SonyEricsson har i en årrække markedsført en linje af mobiler, der bar mærket ‘Greenheart', hvor SonyErisson havde forsøgt at fjerne skadelige kemikalier fra produktionsprocessen, og i øvrigt bygge serien delvist af genbrugsplastic.

Fairphonen står i 325 euro (knap 2500 kroner) - men selskabet er først klar til at levere produkterne senere på året.