Nu kan du prøve Apples nye Touch Bar på din gamle Mac

En simpel app gør det muligt at teste, hvordan den nye touchskærm fungerer på en MacBook Pro.

Touché imiterer Touch Bar. I stedet for den touchskærm, Apple har sat på tastaturet på de nye MacBook Pro, viser Touché Touch Bar som en bjælke på skærmen. (© Apple/Touché)

Apple lancerede for et par uger siden nye udgaver af deres bærbare flagskibscomputer MacBook Pro.

Her var den helt store nyhed at Apple introducerede den såkaldte Touch Bar - en smal aflang trykfølsom skærm, der sidder, hvor funktionstasterne (F1-F12 og Esc) indtil nu har prydet tastaturet.

Tanken bag Touch Bar er, at man i stedet for de stationære funktionstaster, som de færreste bruger særlig ofte, får en skærm, der ændrer funktion og udseende, afhængig af hvilket program du er i, og hvad du foretager dig.

Sådan ser den rigtige Touch Bar ud. (© Apple)

Men inden du farer ud og smider over 15.000 kroner(!), for at få en Mac med Touch Bar, er det måske en god idé at teste den først.

Det kan nu lade sig gøre ved hjælp af noget så simpelt som en app. Den hedder Touché og kan hentes ganske gratis her.

Med Touché installeret flyder der nu en lille bjælke i bunden af skærmen, som fungerer næsten fuldstændig som den nye Touch Bar.

Da det jo blot er en app, skal den naturligvis kontrolleres med mus og klik på skærmen, og Touché kan derfor kun delvist give fornemmelsen af, hvordan det er at have en trykfølsom skærm på tastaturet, men funktionerne er de samme.

Tager få minutter at forstå konceptet

Ideen med den nye Touch Bar står dog lysende klart efter få minutters brug.

Er du fx i Mail-programmet, vil der være et ikon til at oprette en ny mail, efterfulgt af en række andre knapper, som normalt findes oppe i menuen øverst på computerens skærm, som fx ‘svar’, ‘flyt til mappe’, eller ‘marker med flag’.

Er du i et tekstredigerings-program er det knapper som ‘fed’, ‘kursiv’, eller ‘understreget’, der toner frem, ligesom du også kan aktivere en hel menu med smileys.

Er du i iTunes kan du scrolle igennem en sang og naturligvis skippe til næste sang, skrue op og ned.

Er du i Apples egen browser Safari, vil du kunne vælge mellem de forskellige åbne vinduer, eller du kan hurtigt aktivere søgefunktionen på Google, direkte fra Touché-baren.

Giver Touch Bar mening?

Mange af de ovennævnte funktioner virker ganske overflødige for folk, der er vant til at bruge tastaturgenveje.

Lidt anderledes ser det nok ud for dem, der bruger de mere specialiserede programmer som fx videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro, hvor man ofte har brug for at skifte mellem en række forskellige værktøjer.

Her vil det for nogen give god mening med Touch Bar - men nok ikke for alle.

Man skal dog ikke være mere avanceret bruger end at de nye muligheder toner frem i den helt almindelige Foto-app. Her er der en del redigeringsmuligheder, der åbner sig op, som måske ellers er godt skjult for mange.

(© dr)

Om det er hurtigere og mere logisk at bruge Touch Bar, end at bruge menuer, funktionstaster og tastaturgenveje giver Touché - grundet de naturlige begrænsninger der følger med appen - ikke noget endegyldigt svar på

Men ved man, hvilken type bruger man er, kan Touché give en klar indikation.

Bedste bud herfra er, at det vil variere stort fra person til person om Touch Bar gør brugeroplevelsen hurtigere og smartere eller det stik modsatte.

Første anmeldelser er blandede

De første anmeldelser af den nye MacBook Pro med Touch Bar kom ud i går.

De er noget blandede, både hvad Touch Bar angår, og når det drejer sig om selve computeren - i særdeleshed når man holder computerens kvaliteter op mod den premium price Apple har sat.

Men allerede lang tid inden nogen havde prøvet de nye MacBook Pro’er er bølgerne gået særdeles højt på nettet og i en række podcasts.

Her har rigtig mange, som ofte betegner sig selv som professionelle brugere, brokket sig højlydt over en række designvalg fra Apples side.

Det gælder i særdeleshed de porte computeren er udstyret med - og særligt de porte der ikke længere er der. I særdeleshed porten til SD-kort, er der mange der savner. Kritikken lyder på, at man skal til at slæbe et helt arsenal af omformere (dongles) med sig, for at kunne forbinde computeren til eksterne diske, skærme, kort, memorysticks og så fremdeles.

Men også Apples valg af processor og hvor meget RAM, der kan smides i de nye Pro’er, har været genstand for megen debat og hård kritik.

Dog er der også folk, som har haft mulighed for at smugprøve den nye MacBook Pro - og som bruger computeren professionelt - der er positive over for, hvordan den er i virkelig brug.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter