Nu kan du prøve en kvantecomputer i din browser

IBM har åbnet for adgangen til en af deres kvantecomputere, så alle kan prøve at programmere den helt specielle maskine via nettet.

Man kan programmere kvantecomputeren via et særligt interface, der minder om et nodeark. (Foto: Jon Simon/Feature Photo Service © (C) 2016 Jon Simon/Feature Photo Service)

På IBMs forskningscenter i New York, inde i en to meter høj metalfryser, i omgivelser der kun er få milligrader over det absolutte nulpunkt - dér sidder en af IBMs såkaldte kvantecomputere.

Kvantecomputere er computere som benytter sig af de sære naturfænomener som eksisterer på atomart niveau. I en normal computer er en bit enten 0 eller 1, men i en kvantecomputer kan en kvantebit (eller qubit) faktisk være BÅDE 0 og 1 - på samme tid!

Det åbner for helt nye typer af beregninger, og giver mulighed for at løse visse typer af problemer på en brøkdel af den tid selv en supercomputer ellers skal bruge.

Men selvom der er bygget en række relativt primitive kvantecomputere allerede, så er der lang tid til at de bliver udbredte eller praktisk anvendelige.

Adgang til at programmere kvantecomputeren via nettet

Det særlige ved de 5 qubits som udgør den lille kvantechip i fryseren hos IBM er dog, at vi allesammen via nettet og en browser kan få adgang til at lave små programmer, som bruger kvantecomputerens særlige arkitektur og egenskaber.

Chippen er nemlig en del af den såkaldte IBM Quantum Experience, verdens første spæde skridt i retning af kvante-cloud computing.

Det fortæller her Stefan Filipp, der har sit kontor i Zürich, men er med på holdet der står bag Kvante-oplevelsen:

- Ideen er at lade både studerende, forskere og forretningsfolk prøve kræfter med de særlige principper og muligheder, som en kvantecomputer giver.

Man "komponerer" algoritmer på kvantecomputeren

I praksis fungerer det ligesom en masse andre af de tjenester vi bruger på nettet - man skal lave en profil med brugernavn og password, og så er det ellers bare at gå igang med at lege i det programmeringsværktøj, som Stefan Filipp kalder “komponisten.”

Interfacet, der giver adgang til at programmere algoritmer som bruger de fem kvantebits, minder nemlig temmelig meget om nodepapir, hvor man så kan trække og slippe forskellige helt basale beregninger, og opbygge algoritmer på computeren.

Stefan Filipp understreger, at brugerne altså får adgang til vaskeægte kvantebits på IBMs computer - ikke en eller anden mere eller mindre realistisk simulation i browseren.

Kvantemagien finder det skjulte spillekort i første forsøg

I en video-demonstration på sitet kan man se hvordan kvantecomputeren bliver programmeret med en enkel søge-algoritme, som gør det muligt i ét forsøg at finde dronningen blandt fire spillekort.

Det er noget som ellers med en normal søgning kræver 2-3 forsøg i gennemsnit, men her kommer kvantemagien så i spil.

Som eksemplet med spillekortene viser, er det relativt begrænsede operationer der kan udføres med de fem kvantebits, men det er heller ikke i første omgang meningen med kvante-cloudtjenesten, at den skal gå Amazon og de andre udbydere i bedene, siger Stefan Filipp:

- Det er tænkt som undervisning, og det handler om at give folk adgang til at lege og lære nogle af de helt grundlæggende principper i programmeringen af kvantecomputere.

Og det er der åbenbart mange som gerne vil prøve. På ganske kort tid har Kvante-oplevelsen fået flere end 20.000 registrerede brugere, siger Stefan - både forskere og firmaer og “helt almindelige mennesker.”

Brugerne hjælper IBM med at udvikle næste version af kvantecomputeren

Men selvfølgelig får IBM også selv noget ud af tjenesten. De stiller kvantecomputeren og komponist-programmet gratis til rådighed for alle nysgerrige, og får til gengæld en masse data om hvordan folk bruger dem.

- Vi kan se hvad folk laver i komponist-værktøjet, og det kan hjælpe os med at udvikle de næste versioner, siger Stefan Filipp.

Ideen er så løbende at tilføje flere kvantebits, efterhånden som det lykkes IBM at bygge større maskiner, og selvfølgelig også gøre interfacet og programmeringsværktøjet mere og mere avanceret.

Og en dag - som nok ligger nogle år ude i fremtiden - kan det måske blive til en “ægte” kvante-cloudtjeneste som de cloudtjenester vi finder hos Google, Microsoft eller selvfølgelig Amazon, håber Stefan Filipp.

Kvantecomputere kommer ikke lige på gaden imorgen...

Ligesom de fleste andre på feltet er Stefan Filipp dog meget bevidst om at computerne stadig befinder sig i en meget tidlig fase.

Men det er faktisk præcis derfor, at en netbaseret kvante-tjeneste giver mening. Det vil nemlig nok være de færreste der får deres egen kvantecomputer i kælderen, for slet ikke at tale om på skrivebordet.

Det holder dog ikke Stefan Filipp og de andre hos IBM fra at arbejde mod at bygge kvantecomputere med stadig flere kvantebits, i jagten på det han kalder den generelle kvantecomputer med hundredevis eller tusindvis af kvantebits.

Også selvom han helst ikke vil gætte alt for præcist på, hvornår sådan en maskine så bliver virkelighed...

- Jeg vil i virkeligheden gerne undgå at sætte årstal på, men der går sikkert både 10, 20 og måske 50 år - hvem ved, slutter han.

Facebook
Twitter