Nu kan du shoppe Virtual Reality i København

Nu kan man få serveret virtual reality i København, hvor butikken Khora byder på smagsprøver fra den næsten virkelige virkelighed

Fredag åbner en VR-butik i København. Simon Lajboschitz er medstifter af Khora. Her er han i DR2 Dagen sammen med Henrik Føhns fra Harddisken på P1, (Foto: © DR2 Dagen, DR2 Dagen)

Høkerboderne 8 var engang en slagter i Kødbyen på Vesterbro i København. I dag er kun de hvide fliser tilbage. Men der er stadig venlig betjening, når man banker på døren. Og fra i dag kan man få serveret en menu af smagsprøver på virtual reality.

Manden - der byder indenfor - hedder Simon Lajboschitz. Han er medstifter af Khora, der både er en butik og et firma, der laver indhold til de VR-briller, som man kan prøve i butikken.

- Vi tilbyder dagens virtuelle ret, siger Simon Lajboschitz.

På hans menu står alt fra ’Gå ind i et Van Gogh billede’, ’Besøg Mars’ til ’Skyd Zombier’.

- Du kan også købe din helt egne briller for 100 kroner, som virker med din smartphone, siger han.

Et fællesskab for virtual reality

Bagerst i lokalet står en række stole klar til skoleklasser, der kan blive undervist i virtual reality. Khora vil vise dem, at virtual reality er andet og mere end spil. For eksempel kan man lære at køre bil, eller en arkitekt kan gå rundt i et hus, som hun har tegnet men endnu ikke bygget.

- Vi arbejder også på et fysikspil til skoleelever, så de kan bygge dele af solsystemet helt fra de mindste bestanddele, siger Simon Lajboschitz.

I baglokalet kan lokale VR-virksomheder leje skrivebordsplads, og i det bagerste lokale kan man prøve den nyeste VR-teknologi i form af et par HTC Vive briller, der slet ikke er på markedet endnu.

Prøv virtual reality på egen krop

Man tager briller på og får en controller i hver hånd. Det er to små stokke med knapper, som man kan trykke på. Man kan bruge kontrollerne til at male, skyde med eller flytte og kaste kasser, som man samler op i en fabrikshal.

Det sidste er et eksempel på spillet "Cityscape Repairman", som Khora har lavet. Det lyder banalt, men spillet skaber en meget livagtig fornemmelse af at være i et andet rum. En fabrikshal med samlebånd og store apparater. Man lægger sig intuitivt på knæ for at fiske kasser ud af et skab og spille tennis med dem. Men den store overraskelse kommer, når man pludselig kører i elevator, hvilket føles endog meget virkeligt.

- Man skal prøve VR, før man forstår, hvad det er, og hvad det kan, forklarer Simon Lajboschitz.

Hans mål er at skabe fysisk samlingssted for VR, hvor gode ideer kan opstå, og folk samles med den tekniske kunnen til at realisere idéerne.

- Et økosystem for Virtual Reality i Danmark, siger Simon Lajboschitz.Butikken er åben mandag-fredag fra 10-18 og lørdag fra 10-14 i Høkerboderne 8 i Kødbyen. Hvis man ikke kan ’nøjes’ med dagens ret, kan man vælge at booke 30 minutters fri leg for 199 kroner.