Nu køber vi færre computere end i 2007

Efter kortvarige udsigter til mildere vinde, styrtdykkede PC-salget nok engang i årets første kvartal. Apple og Asus er eneste lyspunkter.

PC-salget dykker og dykker - og nu dykker det endnu dybere. (Foto: Mads Jensen © Scanpix)

Ikke siden 2007, da den vestlige verdens økonomi var pustet så voldsomt op, at ballonen var lige ved revne, har vi købt så få computere, som vi gør nu.

2015 var det værste år for PC-salget i nyere tid, og nu viser nye tal fra både Gartner og IDC. at tendensen er taget bemærkelsesværdigt meget til i 2016. Således dykkede PC-salget i første kvartal af 2016 så dybt, at det nu er sunket under niveauet i 2007.

I kvartalet blev der globalt solgt 64,8 mio. computere i kvartalet - bundrekord for de seneste ni år.

Windows 10 gjorde ikke noget for salget

I første kvartal faldt salget mellem 9,6 og 11,5 procent i forhold til året før, afhængigt af hvilken analyse, man kigger på - og det er markant, fordi Microsoft i sommer frigav den nye version af Windows, hvilket almindeligvis medfører en midlertidig frengang i salget.

Denne gang har den ellers anmelderroste version af Windows altså foreløbig ikke fået folk til at myldre ud i butikkerne for at købe nyt grej.

PC-salget har tidligere været betragtet som en af flere indikatorer på økonomiens generelle tilstand, fordi gode tider får virksomheder til at investere i nyt - men de senere år har det især været smartphones og tidligere også tablet-salget, der har presset PC-salget nedad.

Apple og Asus går lidt frem

Ifølge Gartner, går det værst ud over HP og Lenovo, der som de to største producenter også taber mest. Lenovo tabte 7,2 procent af salget i kvartalet, hvor Apple igen bevæger sig opad.

Tidligere har Apple ikke været i top 5 over verdens bedst sælgende PC-producenter, men selskabet har fået momentum i et slattent marked, og gik i kvartalet igen frem, denne gang med een procent.

Begge analysehuse angiver, at det især er sløj interesse fra brugerne, der er årsagen. Ifølge Microsoft har 270 mio. brugere opdateret gratis til Windows 10 - men generel vækst i 2-i-1-computere som fx Microsofts Surface, var ikke nok til at vende de negative tal.