Nu køber vi igen færre tablets - og flere PCere

Det var næsten den omvendte verden i forårskvartalet, hvor tabletsalget faldt, mens folk igen købte flere computere. Tablets lider af mangel på innovation, mener analytiker.

Apple har fremgang i salget af Mac-computere, men større tilbagegang i salget af iPads - og er dermed symptomatisk for det samlede marked. (Foto: ROLEX DELA PENA/Scanpix)

Den nye iPad eller Galaxy Tab ligner i store træk den gamle, og derfor er der ikke den store grund til at opdatere, når der kommer en ny udgave på markedet.´

Sådan lyder forklaringen fra analysefirmaet Canalys, der netop har frigivet en analyse af PC-markedets udvikling dette forår - en analyse, der lidt overraskende viser, at tablet-salget taber terræn, mens PC-markedet igen har fået momentum.

Salget af tablets overhalede ellers sidste år salget af klassiske computere, der i efterhånden en længere årrække har været under pres. Alene sidste år dykkede PC-salget med ti procent har analyser tidligere vist - og tendensen har stået på længe, og været ganske klar: Mens forbrugerne har købt massevis af tablets, er behovet for at skifte den gamle bærbare ud blevet mindre, blandt andet fordi det har været småt med store nyskabelser inden for produktkategorien.

Tablets står i PC-suppedas

Nu står tablets imidlertid i samme suppedas som PCerne gjorde for år tilbage, skriver Canalys-analytikeren Tim Coulling i en kommentar. Når først man har en tablet er der meget få argumenter for at skifte den ud igen - for meget lidt ændrer sig fra generation til generation af produkterne. Det betyder, at det er sværere at sælge en ny tablet til en person, der allerede har en af slagsen.

Tilsammen steg salget af computere - altså både bærbare, desktopcomputere og tablets - med 14 procent i andet kvartal, mens tabletsalget isoleret set faldt fem procent.

Apple er den største leverandør samlet set, men Apples førsteplads skyldes især selskabets store iPad-salg, der nu rapporteres i fald. Til gengæld steg salget af Mac-maskiner med ti procent, hvilket dog ikke kunne kompensere for det faldende iPad-salg. I alt solgte Apple fem procent færre enheder. Kinesiske Lenovo gik 20 procent frem, mens HP og Dell noterede sig en fremgang på 11 og 14 procent i forhold til sidste år.

Bedring i økonomien

Der blev i kvartalet solgt 49,1 mio. bærbare og 48,4 mio. tablets, ifølge Canalys, der angiver en bedring i økonomien i den vestlige verden som en af årsagerne til PC-fremgangen. En anden årsag er Microsofts stop for opdateringer af Windows XP-systemet, der medfører, at brugerne vælger at købe en helt ny computer i stedet for blot en ny version af Windows.

Samtidig angiver Canalys at de stadigt større smartphoneskærme er begyndt at presse tabletsalget, fordi folk nøjes med deres nye, store smartphone.

Facebook
Twitter