Nu kommer Googles bærbare prisbaskere til salg i Danmark

Fra i dag kan danskerne købe Googles Chromebooks i butikkerne. De skrabede maskiner har allerede haft stor succes i udlandet, men har hidtil været forbeholdt danske virksomheder og institutioner.

Chromebooks koster ikke alverden - hvilket er en væsentlig årsag til deres succes (Foto: AFP PHOTO/Kimihiro Hoshino)

Hvis du vakler mellem om din næste computer skal være en PC eller en Mac, bliver valget måske nu en spids sværere. Nu kommer der nemlig en helt tredje mulighed: bærbare, baseret på Googles Chrome OS-system kommer i dag til salg i de danske butikker.

Chrome OS-baserede computere, de såkaldte Chromebooks, har i en rum tid været tilgængelige for virksomheder og institutioner, og flere skoler har investeret i de prisbillige maskiner. Men de har ikke været til salg til private købere før nu.

Chromebooks er kendetegnet ved at softwaren og data køres fra nettet og ikke ligger på harddisken, hvilket betyder, at de bærbare i sig selv ikke behøver mange muskler for at fungere.

Virker også uden net

Det betyder også, at de er meget billige, og mange producenter har lanceret maskiner, baseret på systemet. I Danmark er det i første omgang Acers, HPs og Toshibas maskiner, der kommer til salg, men flere modeller kommer til Danmark de kommende måneder, skriver Google Danmark i et blogindlæg.

Chrome OS er baseret på det frie og åbne Linux-system, der er modificeret af Google, så de hviler tungt på Googles egne tjenester.

Fordi Chromebooks arbejder med software og data der kører fra nettet via browseren, er en konstant internetforbindelse en nødvendighed, hvis man vil have fuld glæde af maskinerne. De virker dog også til nøds uden internetforbindelse.

Google udvikler i forvejen Android-systemet, der på får år er blevet verdens suverænt mest udbredte til tablets og smartphones. Android er dog et helt andet produkt end Chrome OS, der især i begyndelsen levede en noget afdæmpet tilværelse.

Hver femte i USA var en Chromebook

De første Chromebooks kom til salg i USA i 2011, og er blevet tiltagende mere populære, som årene er gået. Sidste år viste tal fra analysebureauet NPD at små 21 procent af alle solgte bærbare i USA var Chromebooks, heraf også Googles egen, den den dyrere Chromebook Pixel.

De skrabede Chromebooks er betydeligt billigere end fuldblodscomputere, og priserne ligger typisk mellem 2000 og 3000 kroner. Til den pris får man en eksempelvis en Acer-maskine, der er forsynet med en 11.6 tommer skærm, 4GB ram og en SSD-harddisk på 32 GB.

Det levner ikke meget plads til opbevaring af billeder og musik - men det er heller ikke meningen. Ideen er nemlig, at sådanne data skal gemmes på Googles servere.

Maskinerne kører dog ikke alle typer af software - og brugerne vil i mange tilfælde være nødt til at nøjes med Googles egne tilbud.

Hardcore Google-fans har dog længe haft mulighed for at købe en Chromebook. De har nemlig været til salg i svenske butikker i et pænt stykke tid.

FacebookTwitter