Nu leger Google også med droner

Først tog Amazon overskrifter med sine planlagte pakkeudbringningsdroner. Nu afslører Googles så sin konkurrent, Project Wing. Begge er dog forud for lovgivningen herhjemme.

Dronerflyvning er blevet hipt, og nu kommer det frem, at også Google roder med teknologien. Her en drone, der bruges til brandbekæmpelse. (Foto: BERTRAND LANGLOIS/Scanpix © AFP)

Hvis teknologigiganternes drømme bliver til virkelighed, bliver fremtidens luftrum mættet med droner, der flyver rundt med alskens ting og sager til folk, der ikke vil vente på den almindelige pakkepost.

Tidligere på året løftede Amazon sløret for et udviklingsprojekt, der med tiden kan udvikle sig til en flåde af flyvende pakkepostbude, der på rekordtid kan levere folks pakker fra Amazon lige på dørtrinnet.

Nu er det Googles tur til at løfte sløret for et lignende projekt, kaldet Wing, der gennem en længere periode har været testet i Australien.

Wing-projektet er udviklet samme sted som selskabets selvkørende biler, og har i to år på forsøgsbasis og i al hemmelighed bragt forskellige ting, fx chokolade og vacciner til dyr ud til afsidesbeliggende gårde i Australien.

Fly og helikopter

Googles droner er udformet som små vinger, der næsten er en slags mellemting mellem fly og helikopter - og er, ifølge selskabet, flere år fra at være i nærheden af at være et færdigudviklet produkt.

Når det engang er pålideligt og stabilt, venter selskabet, at det kan benyttes til at bringe nødhjælp og medicinsk udstyr frem til katastrofeområder. Flyene er bygget så de kan lette og lande uden en landingsbane - og de programmeres hjemmefra til at flyve til deres bestemmelsessted.

Dog skal der tages højde for lokale regler for flyvning med droner, som mange steder, herunder i Danmark, er underlagt stramme regler om flyvehøjde, afstand til bygninger og meget andet.

Reklameværdien er høj

Da Amazon præsenterede sine pakkedroner, blev det efterfølgende fremhævet, at projektet reelt er så langt fra at være flyvefærdigt, at der reelt var tale om et reklamestunt fra Amazons side.

- Det er ren og skær PR. Men der er også virkelighed i det, og vi kommer til at se mere på dette område inden for de næste 10-15 år, sagde Esben Nielsen, der er iværksætter og droneflyver i det bornholmske droneselskab, LittleSmartThings dengang til dr.dk/viden. Han påpegede dengang, at et luftrum, tætbefolket af droner med tung last, ville kræve helt nye sikkerhedsprocedurer og et tårnhøjt sikkerhedsniveau.

Også Googles Wings-projekt ligger langt ude i fremtiden, men selskabet har dog i en rum tid interesseret sig for både robotteknologi og luftfart.

Dels købte Google tidligere på året firmaet Skybox, der har satellitter i kredsløb om jorden, og dels har selskabet investeret massivt i at udvikle biler, der kan køre uden nogen bag rattet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter