Nu skal robotbiler også kunne køre i snevejr

Der er meget hype om selvkørende biler, men de lider stadig af nogle grundlæggende problemer, som fx at kunne navigere i regn og sne.

De selvkørende bilers laser-radar kan ikke se igennem sne, og det giver problemer. (Foto: Ida hasgaard Røntorp © DR Bornholm)

De meget omtalte robotbiler er stadig ikke en del af hverdagen på vejene, og de er heller ikke helt klar til trafikken endnu, så der går nok nogle år.

En af de største udfordringer for de autonome køretøjer er, at de har svært ved at navigere når det regner eller sner.

Men det vil Ford nu for alvor gøre noget ved, skriver The Verge, der har fulgt Fords annonceringer på det store Detroit Motor Show i denne uge.

Problemet er, at den såkaldte LIDAR - en laser-radar der scanner bilens omgivelser mange tusinde gange i sekundet - ikke kan se igennem snefaldet og danne sig et billede af vejen.

Ford forsøger nu at teste en kombination af nye 3D-kort i høj opløsning og et system, hvor LIDAR’en navigerer ved at se efter genkendelige holdepunkter over vejniveau.

Google også tidligere indrømmet, at de har problemer med regn og de arbejder på i første omgang at kunne klare sig i vådt vejr.

Det er sparsomt med detaljer endnu, men ideen kan fx være at lade LIDAR’en se efter skilte, bygninger eller andet, der sammen med 3D-information fra vejkort kan give bilen en præcis position.

Ifølge Ubergizmo siger Ford, at deres forsøg er henvendt til de 70% af amerikanerne, som bor i områder med sne - men teknologien er naturligvis også relevant her på vores breddegrader.