Nu vil Facebook læse dine SMS-beskeder

Hvis du vil hente den nye udgave af Facebook-appen til din smartphone, siger du ja til mere, end du måske har lyst til.

Facebook beder nu om lov til at læse dine beskeder (Foto: Robert Galbraith © Scanpix)

En sag om en ellers ganske almindelig opdatering af en ganske almindelig app til smartphones, har sat det norske datatilsyn på overarbejde.

Tilsynet har nemlig de seneste dage modtaget henvendelser fra flere bekymrede nordmænd, der har sat sig ind i, hvad de siger ja til, når de godkender den seneste opdatering af Facebooks smartphone-app.

Hvis man siger ja til opdateringen, godkender man nemlig samtidig, at Facebook kan læse med i ens SMS-beskeder, kigge i ens adressebog og suge oplysninger ud af kalenderen i brugerens smartphone og flere andre ting.

Oplysningerne står i den tekst, man skal acceptere, hvis man vil opdatere appen i Googles Play-store - en tekst, som ikke alle brugere læser til ende, inden de siger ja. Det er endnu uopklaret om det samme gælder iPhone-versionen af appen.

Ikke muligt at gøre det anderledes

Sagen om de ændrede brugervilkår og Facebooks ønske om at kigge med i SMS-indbakken er i dag nået hele vejen til de norske medier, hvor erhvervsavisen Dagens Næringsliv beskriver sagen.

Overfor avisen nedtoner Facebooks nordiske PR-bureau, Northern Link, problemet. Facebook er nødt til at bede om lov til alt, som brugerne kan tænkes at ville bruge appen til, lyder forklaringen.

- Applikationen skal have disse adgange for at fungere, og selv om du ikke bruger en bestemt funktion, er det ikke muligt at have tilpassede vilkår inden for operativsystemerne. Facebook skal derfor have tilladelser, der dækker alle funktionerne, der bruges, siger Frida Löwengren fra PR-bureauet til den norske avis.

Hun forklarer, at det er nødvendigt med SMS-adgangen, fordi Facebook har brug for at kunne sende bekræftelser for at idenficere brugeren.

Sagen om Facebooks app og dens tørst efter tilladelser til alverdens ting på brugernes telefoner, er ikke den første af sin art. Flere gange tidligere er det blevet afsløret, at apps - ofte i Googles Play-store, beder om lov til at foretage sig langt mere på telefonen end nødvendigt.

Lommelygten vil vide hvor du er

Eksempelvis kan en simpel lommelygte-app bede om lov til at bruge GPS og internetforbindelse, for at kunne stedbestemme brugeren, hvilket intet har med lommelygtefunktionen at gøre.

Facebooks PR-bureau garanterer dog, at Facebook ikke har tænkt sig at læse med i folks SMS-beskeder, uanset at brugerne faktisk giver lov.

Det norske datatilsyn har allerede udtalt sig i sagen om Facebook-brugerene, der har læst de nye betingelser og ikke føler sig trygge ved dem. Sagen har fået det norske datatilsyn til at kritisere Facebook for ikke at kommunikere klart nok.

Kritik for kommunikationen

- Facebooks app er blandt dem, der beder om adgang til flest ting. Udfordringen vil derfor være at forklare hvorfor, og give brugerne korrekt information. Hvis selskabet ikke gør det, vil det se dårligt ud for den tillid, Facebook prøver at bygge op.

- Facebook bør være tydeligere om, hvad de vil med de nye adgange, for det skal ikke være en udfordring af finde ud af, hvad det drejer sig om, siger Atle Årnes fra Datatilsynet til avisen.

Facebook har gennem de seneste ti år haft adskillige sager på halsen, især fra de europæiske datatilsyn, fordi selskabet hele tiden flytter grænserne for, hvad der er privat og hvad der er offentligt. Blandt andet har Facebook flere gange fået kritik for at slå nye funktioner til fra start, og så overlade til brugerne at opklare, hvordan man slår dem fra.

En af de mere omtalte sager var sagen om ansigtsgenkendelsen, hvor Facebook gik i gang med at opbygge et register over brugernes ansigtstræk, uden at spørge om lov til det først. Efter massevis af kritik endte selskabet med at slå funktionen fra igen i Europa.

Facebook
Twitter