Ny 3D-printer kan blive allemandseje

Billig 3D-printer har samlet over 8 millioner crowdfunding-kroner ind på 48 timer.

For 1.650 kroner kan man nu købe en 3D-printer. Den hedder 'The Micro' og er kommet flyvende fra start på crowdfundingsiden Kickstarter, hvor den har samlet over 8 millioner kroner ind på 48 timer. (© M3D)

3D-printere. Der har været skrevet meget om dem, og flere har spået at de snart vil få et stort gennembrud.

Men der har indtil nu været særligt en barriere, der har holdt dem fra at blive allemandseje - prisen.

Det forsøger firmaet M3D nu at gøre op med. De har derfor udviklet 'The Micro' en billig mini 3D-printer, som er på vej i produktion via penge indsamlet på crowdfundingsiden Kickstarter.

Prisen er 299 dollars - eller 1.620 danske kroner - og dermed bringer de 3D-printere ned i et prisleje, hvor de fleste kan være med.

Samlede over 8 millioner kroner ind på 48 timer

Tilsyneladende er billige 3D-printere noget folket vil have.

På de første 48 timer har ‘The Micro' indsamlet over 8 millioner kroner (1,5 millioner dollars). Deres mål for den månedlange Kickstarter-indsamling var blot 270.000 kroner.

De første 250 backere, som folk der støtter crowdfundingprojekter kaldes, kunne erhverve 3D-printeren for bare 199 dollars, og de de næste 500 backere for 250 dollars.

Begge blev udsolgt lynhurtigt og man skal altså nu hoste op med 299 dollars for at forudbestille en af de små hjemmeprintere, der så vil blive leveret til december. Dertil skal man dog lægge 3-400 kroner i forsendelse.

Priserne på 3D-printere rasler ned

Priserne på 3D-printere er i det hele taget faldende - ligesom størrelsen også er.

For lige godt et år siden anmeldte DRs Nikolaj Sonne den noget større MakerBot 3D-printer Replicator 2 i So ein Ding. Den kostede på daværende tidspunkt 23.995 kroner, hvis man skulle købe den i Danmark.

MakerBot har nu også en mini 3D-printer på markedet, men den koster 7.500 kroner i USA, og ved en hurtig søgning 15.500 kroner i Danmark.

The Micro er altså markant billigere end konkurrenten fra det ‘store' firma, og den ser med sine mange forskellige farver også sjovere ud. Men om den kan konkurrere på kvaliteten ved vi af gode grunde ikke.

For det er den chance man tager når man backer et crowdfundingprojekt. Man kan kun se en video af en prototype, og stole på hvad folkene bag fortæller om produktet.

Hvor godt den virker ved man først den dag den kommer med posten.