Ny app gør dine beskeder helt private

P2P-firmaet BitTorrent er klar med besked-app, der tager privat kommunikation seriøst.

Bleep er en ny besked-app der tager privat kommunikation seriøst. Beskeder og telefonopkald gemmes ikke på en server og er fuldt krypterede. (© Skærmbillede fra appen Bleep)

Vi har hørt salgstalen mange gange før. 'Nu er den her: Ny gratis besked-app som er helt anderledes end alle de andre'.

Men denne gang er det lidt mere sandt, end det ofte er.

For firmaet BitTorrents nye besked-app 'Bleep' tager privatlivet mere seriøst end de fleste.

Appen gemmer nemlig ikke dine beskeder på en server, for de bliver sendt direkte fra din telefon eller computer til modtager - altså det der kaldes peer-to-peer (P2P). Det samme gør sig gældende med de telefonopkald, man kan lave med appen.

Både beskeder og telefonopkald er krypteret hele vejen fra den ene bruger til den anden, og du behøver endda ikke engang at oprette en konto for at bruge Bleep.

Dog kan man sagtens vælge at have en fuld offentlig profil, så ens venner nemt kan finde en på lige fod med de fleste andre besked-apps.

Beskeder kan slettes Snapchat-style

Udover at dine private beskeder altså ikke flyder rundt hos tredjepart og derfor ikke kan hackes fra en server **host Snapchat host**, så kommer appen også med flere andre niveauer af sikkerhed.

I den milde ende kan du med et enkelt tryk vælge at skifte til funktionen 'Whisper', uden at forlade din igangværende samtale.

Beskeder sendt mens Whisper er aktiveret bliver i bedste Snapchat-stil slettet, når de er læst (efter 25 sekunder). Men med Bleep betyder slettet altså slettet, da beskederne jo ikke er gemt på en server.

Dit navn det står med prikker

Med Whisper slået til, bliver begge parters brugernavne erstattet med prikker, så det ikke kan lade sig gøre at tage skærmbilleder af kommunikationen, så den kan kædes sammen med dit eller modtagers navn.

Vil man se navnet på den man skriver med, bliver teksten eller billederne i beskedtråden fuldstændig sløret, mens navnet vises.

På den måde undgår man (delvist) det problem, som Snapchat oprindeligt oplevede, med at pinligheder eller private øjeblikke alligevel kunne kædes sammen med afsender.

Selvom det på papiret lyder smart, så er Whisper lidt af en pseudo-sikkerhedsfunktion. For man skal jo bare tage to skærmbilleder af de to forskellige visninger (den med navn og den med indhold) med to sekunders mellemrum, så minder det grangiveligt om dokumentation for, at der er en sammenhæng.

Så svært er det ikke at kæde tekst og afsender sammen. (© dr)

Du vælger selv, hvor privat du vil være

Vil man gerne skrue op for sikkerheden, kan man i stedet vælge den helt anonyme incognito-konto.

Med incognito, giver man blot sig selv et brugernavn, men undgår at tilføje telefonnummer eller email-adresse til sin profil.

Derfor er der heller ikke muligt for dine venner at søge dig frem, og man skal derfor i stedet give folk man ønsker at kommunikere med ens unikke 'offentlige nøgle', som man finder i appen. Det fungerer altså i princippet som krypteret email.

Bleep er et fint alternativ

Ret skal være ret, og det er kun få øjeblikkes test, appen har været igennem her på redaktionen. Men det appen lover, lever den (i hvert fald i første hug) fint op til.

Derudover er den nem at bruge, pænt designet og med en super-ren brugerflade. Så er du på udkig efter en app til privat kommunikation, så er Bleep helt sikkert blandt de mest interessante.

Alternativer, hvis det skal være rigtig hemmeligt, er 'Signal', mens 'Telegram' varmt kan anbefales, hvis du ikke er interesseret i at firmaer som fx Facebook og Snapchat, bruger dine beskeder til at kortlægge, hvem du er.

Bleep er gratis og kommer både til Android, iPhone, iPad, Windows og Mac.